Carski rez: 5 važnih istina koje trudnice trebaju znati

beba, medicina, maternica, carski rez, u trudnoći, trudnoća
Brojka potvrđuje trend konstantnog rasta ovog operacijskog zahvata koji u odnosu na 2015. iznosi malo više od 10 posto. A što sve buduće trudnice trebaju znati o carskome rezu objasnila nam je dr. sc. Ivana Pentz.

Problem porasta broja carskih rezova povezuje se s utjecajem volje rodilje na odluku o načinu dovršenja poroda te mogućnostima naplaćivanja ovakvih postupaka u privatnim rodilištima, čak i onda kad nisu stručno opravdani - stoji u Izvješću o porodima u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2016.

Ovaj trend ima veze i s povećanim oprezom struke vezano uz sve češće tužbe za eventualnu stručnu grešku u trudnica s komplikacijama u trudnoći i/ili porodu i nepovoljnim perinatalnim ishodom.

O tome što je ustvari carski rez, kako se točno izvodi, koji su rizici za majku i dijete te koliko traje oporavak, porazgovarali smo sa specijalisticom ginekologije i opstetricije te subspecijalisticom humane reprodukcije dr. sc. Ivanom Pentz.

1. APSOLUTNE I RELATIVNE INDIKACIJE

Carski je rez najstarija operacija iz područja abdominalne kirurgije, a podrazumijeva ručno vađenje djetata iz maternice koja je prethodno otvorena rezom kroz trbušnu stijenku.

Indikacije za ovaj zahvat mogu biti apsolutne i relativne. Apsolutne su indikacije za porod carskim rezom sva ona stanja koja životno ugrožavaju majku i dijete te je vaginalni porod nemoguć, poput niskog sijela posteljice koje prelazi ušće maternice, prijevremenog odljuštenja posteljice ili poprečnog položaja djeteta.

Relativne su indikacije one pri kojima je porođaj vaginalnim putem moguć, no zbog spoznaja struke i kliničke prakse, bolje je učiniti carski rez. U relativne indikacije ubrajaju se prethodne operacije na maternici, stav zatkom kod prvorotke, infekcija HPV-om ili herpesom u trudnoći.

2. OPERACIJA TRAJE DO 40 MINUTA

Operacija traje između 20 i 40 minuta. Izvodi se tako da se kroz poprečni rez u donjem trbuhu ulazi u abdominalnu šupljinu. Pritom se reže i otvara nekoliko slojeva između kože i fascije dok se ne dođe do abdominalne šupljine.

Zatim se otvara ovojnica (peritoneum) i maternica kako bi se došlo do djeteta koje se zatim vadi, obično hvatajući ga za glavu ili zadak. Nakon što se ručno odljušti postelljica, redom se zatvaraju svi nabrojani slojevi.

3. RIZICI ZA MAJKU

Uključuju postoperativne komplikacije kao npr. infekciju maternice te urinarne infekcije koje se javljaju u 20 do 40 posto slučajeva.

Puno su rjeđe ozbiljnije komplikacije poput apscesa, sepse ili zdjelične tromboembolije. Majke koje su rodile carskim rezom imaju šest puta veći rizik od postporođajne depresije te je manje vjerojatno da će dojiti dijete.

4. RIZICI ZA BEBU

Trudovi dodatno stimuliraju neke organe i hormonske sustave bebe poput štitnjače, nadbubrežne žlijezde, bubrega, pluća, crijeva te imunološki sustav. U slučaju carskoga reza ta dobrobit može izostati.

Veći je gubitak posteljične transfuzije, što može doprinijeti problemima s disanjem nakon poroda. Rijetke su, ali ipak moguće, i slučajne manje kirurške rane tijekom operacije.

5. JEDNOM CARSKI REZ, NE ZNAČI UVIJEK CARSKI REZ

Oporavak je nakon ove oparacije invidualan, a traje obično od jednog do tri tjedna.

Žene koje su jedanput imale carski rez, ne znači da će takvo iskustvo imati i u narednim trudnoćama.

Nakon prethodnog carskog reza mogući je vaginalni porod, ali uz povećani oprez pred kraj trudnoće i tijekom samog poroda. Isto tako, nakon carskog reza treba planirati sljedeću trudnoću (porod) tek nakon dvije godine. 

Zadovoljna.hr