Čak 108 razloga zašto dijetom ne možete skinuti kilograme

Jedni smatraju da su za to krivi pogrešno društvo, genetika ili radni okoliš, a drugi, pak, govore o stresu, nedostatku tjelesne aktivnosti i lošim prehrambenim navikama jer sve to više ili manje potiče stvaranje vlastite "tvornice sala".

Stručnjaci tvrde da na našu težinu može utjecati čak i to mijenjamo li TV programe ručno ili se služimo isključivo daljinskim upravljačem.

Sve svesti na minimum
Sjedanje u automobil čak i kad treba propješačiti 500 metara ili kilometar također će smanjiti potrošnju kalorija. Istina je da genetika određuje puno toga, ali ako sve ostale čimbenike rizika za debljinu svedemo na minimum, onda će i naša težina biti uspješno kontrolirana, tvrdi British Nutrition Foundation. Čimbenike rizika Britanci su sveli na sedam skupina, i to na socijalne, psihološke i prehrambene navike, tjelesnu aktivnost, okoliš, fiziologiju te navike u uporabi televizora, računala i čitanja časopisa.

Loši prijatelji
Naglašavaju da pogrešan odabir prijatelja može znatno smanjiti uspješnost dijete. Oni svojom zafrkancijom i poticanjem da posegnemo za krivom namirnicom ili, pak, odustanemo od teretane kvare dijetne namjere.

Dosada je također pogubna jer "kad se nema što raditi, češće se lupa vratima hladnjaka". No, i neki dobro obavljen posao također može pokvariti dijetu jer se "treba nagraditi dobrim biftekom i čašom vina".

Stručnjaci British Nutrition Foundationa na godišnjoj su konferenciji također istaknuli da je naš neprijatelj i okoliš u kojem radimo. Uglavnom sjedimo, netremice gledamo u kompjutorski ekran i nesvjesno posežemo za raznim grickalicama koje nerijetko kupujemo nakon agresivnih TV reklama.

Nemirne noge
Zbog toga su sastavili i vodič "dobrih savjeta" koji ne traže preveliku žrtvu, ali će sigurno pomoći da se barem dio kalorija istopi što prije.

Primjerice, savjetuju da tijekom gledanja televizijskog programa ipak ustanemo sa stolice barem kad su na ekranu reklame. Na brzinu se može obaviti poneki kućanski posao, a to topi oko 40 kalorija na svaki sat praćenja TV programa. Umjesto daljinskog upravljača, pametnije je ustati i ručno promijeniti program jer će se tako potrošiti još oko 15 kalorija na sat.

Ne možete li bez čipsa, ne jedite ga iz vrećice, kažu u British Nutrition Foundationu, nego stavite na tanjurić određenu količinu koju ste namjeravali pojesti. Tako ćete osigurati barem 130 kalorija manje.

Još 120 kalorija može se izgubiti na poslu ako umjesto razgovora telefonom ili slanja e-maila odete do kolege. Pomaže čak i ako umjesto statičnog držanja nogu tijekom sjedenja imate "nemirne" noge. Stručnjaci tvrde da će to tijekom jednog dana potrošiti oko 350 kalorija, što je ekvivalent četiri čaše vina.

Utjecaj na zdravlje
Viša znanstvenica za prehranu Bridget Benelam ističe da postoje različite opcije za promjenu ponašanja koje mogu utjecati na zdravlje.

Dodaje da je za uspješnost u smanjivanju težine nužno napraviti promjenu u barem jednoj od skupina za koje se utvrdilo da imaju reperkusije na provođenje dijete.

- U svakoj od sedam kategorija postoji nekoliko različitih utjecaja na težinu pa ne bi trebao biti problem odabrati one promjene koje traže najmanju žrtvu i na njih se fokusirati. Ljudi mogu napraviti niz malih promjena u ponašanju, odnosno kombinirati ih, što će imati veći ukupni efekt - rekla je Benelam.

Reagirati čim se skupi par kilograma više
Ovom britanskom nastojanju da sitnim promjenama stila života uspješno održavamo tjelesnu težninu pridružili su se jučer i Amerikanci. Oni, naime, inzistiraju na programu prevencije debljine budući da liječenja lijekovima ili kirurškim zahvatima kojima se smanjuje želudac nisu dala očekivani rezultate. Debljina je zdravstveni problem broj jedan u SAD-u pa se sve okreće prevenciji. Liječnici će ubuduće registrirati svoje pacijente koji imaju indeks tjelesne mase veći od 25, što se smatra normalnom tjelesnom težinom. Nastojat će se smanjiti težinu onima koji nisu debeli, nego imaju pokoji kilogram viška, odnosno dok se još može spriječiti poguban utjecaj debljine na ukupno zdravlje.


Ključni razlozi za neuspjeh dijete

Socijalni: pritisak društva da se jede loše, izolacija, dugo radno vrijeme

Psihološki: stres i nisko samopoštovanje, grickanje kad nam je dosadno, hrana služi kao nagrada

Prehrambene navike: velike porcije, jede se prebrzo, impulsivno kupovanje u trgovinama

Tjelesna aktivnost: vožnja automobilom i na kratkim relacijama umjesto hodanja, korištenje daljinskog za promjenu programa, igre u zatvorenom umjesto u prirodi

Okruženje: rad za stolom, skupe dvorane za vježbanje, oslanjanje na strojeve

Fiziologija: premalo sna, geni zbog kojih volimo masnu ili slatku hranu

Televizija, kompjutori, časopisi: utjecaj nerealno mršavih uzora, trošenje previše vremena za gledanje TV i kompjutorskih ekrana, reklame za nezdravu hranu i piće

Jutarnji.hr