Čaj od maslinovog lišća, zdraviji od zelenog

čaj, maslinovo lišće, recept, maslinovo lišće, čaj od maslinova lišća
Stablo masline se u Bibliji spominje više od 1000 puta. Iako je u današnje vrijeme naglasak maslina dat na plod i njegove proizvode mi ćemo se ovdje osvrnuti na fantastična svojstva lista masline, piše zdravljebezdoktora.com.

List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antibakterijsko djelovanje.

Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima - upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sustava, ali i kod kirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.

Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i "loš" kolesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu.

Dug je spisak bolesti i posebno patoloških mikroorganizama koje spojevi iz maslinovog lišća uništavaju. Ukoliko bolujete od neke od sljedećih bolesti korištenje čaja od maslinovog lišća moglo bi znatno doprinjeti poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja:

-srčana oboljenja i regulacija otkucaja srca
-visoke masnoće u krvi
-arteroskleroza
-herpes
-artritis
-dijabetes
-sindrom hroničnog umora
-hepatitis A, B i C
-meningitis (virusni i bakterijski)
-vaginitis
-botulizam
-difterija
-listerija
-malarija
-čir na želucu
-gripa
-upala mokraćnih putova
-encefalitis
-klamidijske infekcije

Pretjerano korištenje sadržaja maslinovog lišća može izazvati prebrzo odumiranje mikroogranizama u organizmu te je potrebno postepeno povećavati unos čaja.

Donosimo vam i recept kako je najbolje napraviti čaj i koristiti ga:

Za šolju čaja od 2-3 dcl vam je potrebno 15-20 osušenih listova masline.

Pustite vodu da prokuha, ubacite listove i kuhajte je sa njima još 2-3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Nije dobro da listovi stoje dugo.

Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega.

Čaj trebate piti svaki dan kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduprijedili navedene bolesti. Čaj ima blagi okus sa eventualno jedva primjetnom gorčinom.

Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće (ali nije nužno) kad su mladi, oprati ih i osušiti na zraku. Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svjetlosti..

Novija istraživanje potvrdila su da čaj od maslinovog lišća ima više antioksidansa čak i od zelenog čaja što ga svrstava među najzdravije čajeve na našoj planeti uopće.

Zdravlje BEZ doktora