Broj oboljelih od ospica veći 50 puta, više svraba i herpesa

ospice, ospice, šarlah, ospice, šuga
Nepovjerenje u cjepiva i smanjen broj cijepljene djece doveli su do toga da se zaboravljene, zarazne bolesti ponovno vraćaju u BiH, a jedna od njih su ospice, piše Večernji list BiH. Određene zarazne bolesti eliminirane su cijepljenjem, ali nisu iskorijenjene i mogu se vratiti. Potencijalna prijetnja su dječja paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hemofilus influence, tuberkuloza, hepatitis B, rubeola, zaušci...

Slaba procijepljenost

Zarazne bolesti poput ospica, herpes zostera, malarije, pertusisa, rubeole, ospica, meningitisa, svraba... šire se u našoj zemlji. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u prva dva mjeseca prijavljeno je 15.437 osoba oboljelih od zaraznih i parazitskih bolesti, od tog broja 12.523 otpada na ILI-bolesti slične gripi. Tako da je od ostalih, često opasnih pa i smrtonosnih, zaraznih bolesti u FBiH u prva dva mjeseca oboljelo 2914 osoba. Od vodenih kozica oboljele su 1683 osobe. Najviše ih je u SŽ-u - 671, potom Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj, 232, odnosno 271, a u Srednjobosanskoj županiji registrirano je 140 osoba, a u HNŽ-u 174. Broj oboljelih od herpes zostera je 142, a lani 117, a od svraba 161, dok je u istom razdoblju lani bilo 130. Najveći broj zaraženih svrabom ili šugom je u Sarajevskoj županiji - 36, slijedi Unsko-sanska županija - 33 te TŽ s 26 zaraženih - navodi se u podacima Zavoda za prva dva mjeseca ove godine. Epidemiolozi upozoravaju da brzina širenja ovih bolesti ovisi o stupnju kolektivnog imuniteta. - Evidentno je da naša zemlja bilježi veliki broj oboljelih od zaraznih bolesti, a razlog tome je što je obuhvat MRP cjepivom pao ispod 50%, iako iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju da broj cijepljenih osoba mora biti 95%. Mal broj cijepljenih predstavlja veliki problem jer nam se, osim izbijanja epidemije ospica, mogu vratiti i neke druge bolesti koje su prije 30 i 40 godina iskorijenjene. Ponajviše strahujemo od pojave dječje paralize - upozoravaju. Navode da je BiH "stalno u opasnosti od epidemije zbog necijepljenja". Stručnjaci posebno upozoravaju da djeca više nisu osjetljiva kategorija. - Sad imamo majke koje nisu cijepljene, tako da im djeca nisu zaštićena. Situacija je jako ozbiljna. Ako imate nezaštićenu djecu, imate nezaštićenu budućnost zemlje. Ova upozorenja treba ozbiljno shvatiti - stava su epidemiolozi. Broj oboljelih od ospica u FBiH porastao je više od 50 puta pa je tako ove godine, zaključno s 16. travnja, u FBiH bio 531 oboljeli, dok ih je prošle godine bilo ukupno 10 u svim županijama. Najviše zaraženih nije cijepljeno.

Od šarlaha 96 oboljelih

Od bruceloze je u prva dva mjeseca oboljela 21 osoba, tuberkuloze 59, a Q groznice tri. Meningitisom je zaraženo devet osoba, a šarlahom 96. Za većinu navedenih zaraznih bolest brojke nisu alarmantne, ali i upozoravaju da se više brige treba posvetiti prevenciji.

vecernji.ba