Broj oboljelih bit će udvostručen

gripa
... oboljenja slična gripi prijavilo je osam od deset županija, piše Dnevni avaz.

Hladno vrijeme sa sobom je već donijelo prehlade, viroze i gripu u znatno većem obimu nego godinu ranije. No, epidemiolozi najavljuju da će narednih dana gripa pogoditi dvostruko veći broja stanovnika u odnosu na trenutno stanje, dok se vrhunac epidemije očekuje početkom veljače.

- U prvih osam dana ove godine prijavljena su 2.882 slučaja sa simptomima sličnim gripi, a od početka sezone 11.382, što je znatno veći broj nego u istom periodu prošle godine - priopćeno je iz Zavoda.

U uzorcima poslanim u Mikrobiološki laboratorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) detektirani su virusi gripe tip B i virus gripe tip A (H3), kao i u drugim zemljama. Epidemiolozi podsjećaju da je gripa zarazna i napominju da je obvezno treba preležati. Cjepljenje je, ipak, najefikasniji način da se ona preduprijedi.

Da bi se smanjio rizik od gripe, stručnjaci savjetuju izbjegavanje gužvi, u slučaju kašljanja i kihanja nos i usta brisati maramicom koju nakon korištenja treba baciti u smeće. Preporučuje se i često pranje ruku sapunom i vodom, jer to smanjuje rizik. U slučaju bolesti, savjetuje se ostanak kod kuće.

Broj pacijenata s oboljenjima sličnim gripi u porastu je i u Republici Srpskoj, a nadležni upozoravaju da će širenje tog virusa biti intenzivnije u narednom periodu.

U prvom tjednu ove godine domovi zdravlja u RS prijavili su 1.848 slučajeva akutnih respiratornih infekcija, dok je registriran 1.201 slučaj oboljenja sličnog gripi. Od početka sezone ukupno je registrirano 23.720 slučajeva akutnih respiratornih infekcija, a 9.243 slučaja oboljenja slična gripi, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

- Poredeći vrijednosti u prethodnim tjednima, primjećujemo porast slučajeva infekcija sličnih gripi. S obzirom na aktivnosti virusa gripe, tjedni s najintenzivnijim ciklusom virusa gripe su ispred nas - upozoravaju iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Zbog porasta broja oboljelih od gripe, posjete pacijentima u bolnici Brčko od jučer su zabranjene.

Voditeljica Higijensko-epidemiološke službe Distrikta Brčko Mirjana Kuzmanović kazala je da će zabrana trajati do kraja siječnja.

Primarijus dr. Mirsada Mulaomerović iz Federalne službe za epidemiologiju kazala je da je cijepljenje jedina i najefikasnija mjera prevencije gripe i komplikacija koje ona donosi.

- Cijepljenjem se stječe se solidna zaštita od obolijevanja i mogućih, pa i fatalnih komplikacija. Idealno vrijeme za cijepljenje protiv gripe je u ranu jesen, ali se ona može provoditi i kasnije, sve dok virus gripe cirkulira. Vakcine koje su županije nabavili (između 30.000 do 40.000 doza) nisu sasvim potrošene, tako da je i sada moguće obaviti cijepljenje - ističe Mulaomerović.