Brak je mrak za zdravlje!

Brak nije dosadan

Stručnjaci su se koncentrirali na razinu stresa kod studenata nakon što su oni riješili ispit za koji su vjerovali kako će odrediti njihovu buduću karijeru.

Iako je razina hormona stresa kortizola bila povišena kod svih ispitanika, iz uzoraka sline je ustanovljeno kako su samci bili pod većim utjecajem stresa jer su imali višu razinu kortizola u odnosu na svoje oženjene kolege.

"Zaključili smo kako brak ima ublažavajući učinak na kortizol kada je u pitanju psihološki stres", tvrdi profesor Dario Maestripieri sa Sveučilišta u Chicagu, koji je ujedno i voditelj istraživanja.

Ovi rezultati upućuju kako su samci podložniji psihološkom stresu u odnosu na osobe vezane brakom, te idu ruku pod ruku s prethodnim studijama koje su pokazale kako srčane bolesti i mnoge druge zdravstvene tegobe u većoj mjeri zaobilaze bračne parove.

"Iako brak može sam po sebi biti stresan, on nam olakšava da se nosimo s drugim izvorima stresa u životu", objasnio je Maestripieri.

Prema statistikama, osobe koje su u braku manje posjećuju liječnika, imaju manje zdravstvenih problema, te kraće ostaju u bolnici.  Iako se ne zna točno zašto veza ovako utječe na zdravlje, smatra se kako je čovjek "evolucijski predodređen" za život u zajednici. Kada i ako do toga ne dođe, organizam reagira na sebi svojstven način, te su onda moguće bolesti.

Druga teorija kaže da osobe u vezi bolje paze jedna na drugu – zdravija higijena i bolja prehrana – pa s vremenom dolazi i do boljeg općeg zdravstvenog stanja. Samci su skloniji većem konzumiranju alkohola i bolestima vezanima uz nikotin i pušenje. Također, oni češće rade prekovremeno i preskaču obroke.

K. Horvat / ordinacija.hr