Bradavice (virusne) – vrste i liječenje

Uklanjanje madeža, otklanja bradavice, ambulantno, kirurškim putem, u lokalnoj anesteziji, virusne bradavice, bradavice, liječenje bradavica, otklanja bradavice, bradavice, otklanja bradavice, virusne bradavice
Bradavice su kožne infekcije uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV), a njihov izgled i veličina ovise o tome gdje se nalaze jer mogu promijeniti izgled zbog traumatizacije i iritacije kože.

Bradavice se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu no imaju tendenciju pojave na toplim i vlažnim mjestima, kao što su male posjekotine ili ogrebotine na prstima, rukama i nogama. One su obično bezbolne, osim ako se pojave na tabanima pa tijekom hodanja isto tako stvaraju i smetnje.

Bradavice se mogu pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi no češće se pojavljuju kod djece, a mogu nastati prijenosom virusa s čovjeka na čovjeka, odnosno dodirom. Isto tako se kod jedne osobe mogu naći na više različitih mjesta zbog prijenosa virusa s jednog mjesta na drugo mjesto na koži.
Vrste bradavica

Oblik i veličina bradavice ovise o vrsti bradavice, a u nastavku doznajte i karakteristike pojedinih bradavica.
Obične bradavice

Najčešće se pojavljuju na područjima prstiju, laktova, koljena, tabana i ispod nokta kada su izrazito bolne. Izgledaju kao mali čvorovi, čija je površina gruba, a veličina takve bradavice varira od nekoliko milimetra do jednog centimetra. Mogu biti pravilnog, nepravilnog ili okruglog oblika, a boja im je najčešće žuta, smeđa, sivo-crna i svijetlo siva.
Bradavice na tabanima

Ovakva vrsta bradavice može biti izrazito bolna jer se nalazi na području tijela kojeg najviše koristimo, na tabanima. Nerijetko izaziva veliku bol prilikom hodanja ili trčanja, a površina im je ravna i često se javljaju u većem broju.
Mladenačke bradavice

Mladenačke bradavice se najčešće jave kod djece. Ravnog su oblika i malo izdignute iznad kože, površina im je glatka, a boja žuto-smeđa. Ovakve bradavice se vrlo često nađu i na licu, u velikom broju jer se prenose dodirom.
Končaste bradavice

Končaste bradavice su specifičnog oblika, uske su i dugačke i obično se pojave na vratu, usnicama, očnim kapcima i na drugim područjima na licu. Najčešće se pojavljuju kod muškaraca jer se prenose tijekom brijanja.
Genitalne bradavice

Genitalne bradavice, poznate još i kao šiljaste bradavice su veoma bitna grupa bradavica koje nastaju djelovanjem virusa na anogenitalnoj sluznici, a ponekad, vrlo rijetko i na sluznici usne šupljine. Genitalne bradavice se prenose spolnim putem, a obično su izduženog oblika, mekane teksture i neravne površine.

Genitalne bradavice mogu biti veoma opasne jer kod žena zaraženih HPV-om nastaju promjene na vratu maternice, koje kasnije mogu uzrokovati rak vrata maternice.
Jesu li bradavice zarazne?

Bradavice se prenose direktnim i indirektnim kontaktom, a najsklonije infekciji su osobe oslabljenog imuniteta. Također, bradavice su sklone pojavljivanju na mehaničkim oštećenjima kože, odnosno malenim rezovima ili ogrebotinama.

Isto tako, jedna osoba može prenijeti bradavicu s jednog područja kože na drugo, a vrijeme rasta bradavice varira od osobe do osobe.
Kako spriječiti nastanak bradavica?

Kako biste maksimalno spriječili nastanak bradavica poželjno je da nastojite održavati pravilnu njegu ruku. Ako vi ili vaše dijete imate posjekotinu ili ogrebotinu na ruci, čistite redovito to područje, jer su otvorene rane sklonije zadobivanju bradavica.

Isto tako uvedite zdravu prehranu ako ste osoba slabog imuniteta i izbjegavajte dodirivanje područja na kojem je bradavica, bilo da se nalazi na vašem tijelu ili tijelu neke druge osobe.
Liječenje bradavica

Liječenje bradavica ovisi o vrsti bradavice, mjestu na kojem se nalaze te o bolesnikovoj dobi. Većina bradavica se povuče bez ikakvog tretmana ili liječenja, no u oko 40 % bolesnika one se ponovno jave.

Mladenačke bradavice, koje se najčešće javljaju kod djece se mogu liječiti kremama, otopinama ili gelovima koji sadrže vitamin A, a izazivaju ljuštenje kože.

Liječenje genitalnih bradavica jer nužno jer su one vrlo opasne, obično je dugotrajno i zahtjeva ponavljanje. Genitalne bradavice se mogu ukloniti raznim tretmanima kao što je elektrokauterizacija, tretman laserom, krioterapija ili kirurški postupak.

Liječnici obično preporučuju i lijekove kod liječenja genitalnih bradavica, a obično preporučuju i višekratno upotrebljavanje lijekova koji ponekad zahtijevaju mjesece liječenja.
Krioterapija

Krioterapija je metoda zaleđivanja tekućim dušikom, te je veoma učinkovita kod liječenja bradavica, no ponekad ju je potrebno ponavljati nakon 2 do 3 tjedna.
Elektrokoagulacija i ekskohleacija

Ove dvije metode nerijetko ostavljaju trajne ožiljke na mjestu na kojem je bila bradavica. Uključuju premazivanje kolodija preko bradavice ili premazivanje 40 %-tne salicilne kiseline koja često uzrokuje ljuštenje.
Kada kontaktirati liječnika?

Odmah kontaktirajte liječnika ako:

imate dijete s bradavicom bilo gdje na tijelu
vaše dijete ima bradavicu na licu, genitalijama ili rektumu

Također nazovite liječnika ako je bradavica ili koža oko bradavice:

bolna
crvena
krvava
natečena
gnojna i iz nje curi gnoj