Boravak u prirodi čuva dječije oči

djeca u prirodi
... prirodne svjetlosti. Do tog su zaključka došli proučavanjem dvije grupe djece - singapurskih i australskih šestogodišnjaka.

Obje grupe provele su jednako vremena igrajući igrice na računaru, gledajući televizor i čitajući knjige, ali Australci su se igrali na zraku dva, a mali Singapurci tek pola sata dnevno.

Naučnici su pregledom kasnije ustanovili da je 30 posto singapurske djece razvilo miopiju (kratkovidost), dok je od te bolesti oboljelo tek tri posto njihovih australskih vršnjaka. Prirodno svjetlo, naime, sprečava prekomjeran rast jabučice, što je glavni uzročnik kratkovidosti kod djece

* Djeca koja nemaju "zelenog vremena" (ne igraju se u prirodi), teže se nose sa stresom, imaju slabiju koncentraciju i češće obolijevaju od poremećaja pažnje.

* Polusatna šetnja tri dana u tjednu smanjuje učestalost glavobolja za 50 posto. Uz svjež zrak i laganu fizičku aktivnost, boravak u prirodi prava je antistres-terapija, kažu stručnjaci.

* Bebe koje su tek prohodale moraju jačati mišiće nogu, zato je i za njih boravak na "zraku" vrlo koristan. Kraća šetnja omogućit će im "vježbanje" i koristiti njihovom razvoju.