Bol u rebrima i ispod rebara

Menstrualni bolovi
Prilikom osjeta takve boli važno je dijagnosticirati njezin uzrok, što se radi na temelju kliničke slike te rengenske snimke.

Bolovi u rebrima

Razna stanja mogu uzrokovati bol u rebrima ili između rebara:

ozljede ili traume,
upala mišića,
upala međurebrene hrskavice,
pleuritis (upala potplućnice),
plućna embolija.
Jedan od najčešćih razloga boli su traume nastale padovima, teškim radom, u prometnim nesrećama ili tijekom sportske aktivnosti. U tim slučajima bol uzrokuje slomljeno ili ozlijeđeno rebro, kao i istegnuti mišić.

Kod sumnje na frakturu kostiju, pacijent se upućuje na rengensko snimanje, a magnetska rezonanca može ukazati na oštećeno tkivo oko rebara.

Upala mišića također je čest uzrok bolova u rebrima, a do toga dolazi nakon teškog fizičkog rada ili pojačanog vježbanja.


Uzrok bolova u rebrima može biti i upala međurebrene hrskavice. Riječ je o hrskavici koja povezuje rebra s grudnom kosti, a bol je stalna i širi se u grudnom košu. Pojačava se na dodir, tijekom kašljanja ili naglog pokreta, a liječi se protuupalnim lijekovima poput ibuprofena.

Snažnu, probadajuću bol u rebrima može izazvati i pleuritis, odnosno upala potplućnice. Bol se obično javlja pri dubokom disanju, kašljanju i pri naglim pokretima, a može se osjećati i svojevrsna nelagoda u prsima i tijekom mirovanja.

Bakterijski pleuritis liječi se antibioticima, a virusni obično prolazi samostalno uz pomoć nesterodnih lijekova protiv bolova, odnosno analgetika i ibuprofena.

Plućna embolija jedno je od najozbiljnijih stanja koje može izazvati bol u području rebara. Ona nastaje kada se u plućnoj arteriji stvori krvni ugrušak koji sprječava normalnu cirkulaciju.

Ovo izuzetno opasno stanje izaziva bol u prsima, rebrima, kratkoću daha, nepravilan rad srca, kašalj, vrtoglavicu i prekomjerno znojenje, a može rezultirati smrću. Više o plućnoj emboliji te kako reagirati u slučaju sumnje na ovu bolest pročitajte ovdje.

Bolovi ispod rebara

Tijekom života gotovo svi ljudi ponekad osjete bol ispod rebara. Iako ona često može biti uzrokovana prijašnjim pretjeranim naprezanjem i odnositi se na mišićne strukture tog dijela, razlog bolova može ležati i u poremećaju rada nekih od unutrašnjih organa.


Mogući uzroci bolova ispod rebara su:

ozljeda rebara,
zatvor probave,
želučani refluks,
čir na želucu,
upalna bolest crijeva,
upala rebrene hrskavice (Tietzov sindrom),
bubrežni kamenci.
Osim ozljeda rebara ili upale međurebrenih mišića, jedan od najčešćih uzroka bolova ispod rebara jest jednostavan zatvor probave. Do toga najčešće dolazi uslijed nepravilne prehrane, odnosno neredovitih objeda, prejedanja te prevelike količine masne ili prezačinjene hrane.

Takvi su bolovi locirani ispod rebara, odnosno u gornjem abdomenu, i često su nagli i probadajući te mogu osobu sprječavati u svakodnevnim aktivnostima te odlasku na posao, a obično prestaju oporavkom probave. Osim promjena načine prehrane, u liječenju se koriste i lijekovi s laksativnim učinkom.

Česta pojava želučanog refluksa može upućivati na postojanje čira na želucu koji se može manifestirati i kroz bolove ispod rebrenog koša. Više o tome pročitajte ovdje.

Upalna bolest crijeva je kronična bolest često povezana s Crohnovom bolešću, a uzrokuje neugodne i iscrpljujuće simptome poput proljeva, povišene tjelesne temeprature, gubitka težine, krvi u stolici te slabosti i umora. Bol ispod rebara tek je jedan od simptoma ove kompleksne bolesti. Više informacija možete naći na ovom linku.


Tietzov sindrom je upala rebrene hrskavice čiji uzroci najčešće leže u pretjeranom tjelesnom naporu ili ozljedi. Do upale može doći zbog čestog kašljanja, povraćanja ili trpljenja udaraca u rebreno područje. Liječenje obično podrazumijeva odmaranje uz analgetike ili antireumatike.

Jedan od prvih znakova bubrežnih kamenaca je jaka bol ispod rebara s jedne ili obje strane koja se može širiti i u donji dio leđa te trbuha. Drugi simptomi uključuju mučninu, povraćanje, bol prilikom mokrenja te povišenu tjelesnu temperaturu.

Do stvaranja bubrežnih kamenaca najčešće dolazi zbog apsorpcije previše kalcija ili drugih minerala, do čega obično dolazi zbog premalog unošenja tekućine, nedovoljno tjelovježbe te visokog tlaka. Detaljnije informacije o bubrežnim kamencima te o tome kako ih liječiti potražite na ovom linku.

Bolovi ispod rebara s desne strane

Česti bolovi ispod desnog rebra mogu upućivati na žučne kamence. Žuč je tekućina koju stvara jetra, a služi za bolju apsorpciju masnih tvari. Međutim, kada žuč postane prezasićena kolesterolom, on se kristalizira stvarajući kristale odnosno kamence.

Mali kamenci ne uzrokuju probleme, ali ako narastu i zaglave u žučovodu dolazi do napadaja jake boli koja se zove kolika. Osim snažne, probadajuće boli, bolesnik može povraćati te osjećati stalnu mučninu.

Dugotrajno začepljenje može imati ozbiljne posljedice, poput kolecistitisa (upale zučnog mjehura) ili opstrukcije funkcije jetre, pa je kamence potrebno što prije ukloniti. S obzirom na to da lijekovi nisu posebno učinkoviti u borbi protiv kamenaca, najčešće ih je potrebno odstraniti kirurškim zahvatom.

Bolesti jetre zbog prekomjerne količine masnoće također mogu uzrokovati bol ispod desnih rebara. Do njihova razvoja najčešće dolazi zbog pretilosti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, visokog kolesterola i prekomjerne konzumacije alkohola, koji uzrokuju nakupljanje masnog tkiva u jetri.

Masna jetra liječi se isključivo promjenom životnog stila, a s obzirom na to da bolovi započinju kada je već bolest jetre uznapredovala, najbolje je zdravom prehranom i izbjegavanjem alkohola spriječiti njezin razvoj.

Vrlo rijetko, rak pluća može izazvati bolove ispod desnih rebara. Češći simptomi su kronični kašalj, nedostatak zraka, iskašljavanje krvi, gubitak apetita i tjelesne težine.

Bolovi ispod rebara s lijeve strane

Upala gušterače odnosno pankreatitis može uzrokovati bolove u gornjem abdomenu, često ispod lijevih rebara, a ponekad u sredini abdomena. Bol se obično osjeti 12 sati ili 1 dan nakon obilnog obroka te nakon prekomjerne konzumacije alkohola, a može se širiti u leđa ili grudni koš.

Česte upale gušterače mogu dovesti do oštećenja gušterače odnosno kroničnog stanja, zbog čega je potrebno što prije započeti liječenje. Ono obično zahtijeva hospitalizaciju pacijenta te kasnije promjenu načina života u smislu zdravije prehrane. Više o pankreatitisu pročitajte ovdje.

Bolovi u rebrima na dodir

Istegnuće rebrenih mišića može uzrokovati bol u rebrim prilikom dodira. To se često događa uslijed podizanja teških predmeta ili nakon pretjerane tjelovježbe. Ponekad uzrok može biti i nepravilan položaj tijekom spavanja ili sjedenja za radnim stolom.


Istegnuće mišića uzrokuje oštru bol koja se pogoršava dodirom ili dubokim disanjem. Bol u donjim rebrenim mišićima može se reflektirati i na područje abdomena, pa se tako može osjetiti i u trbuhu.

Osim toga, uzrok bolova u rebrima može biti i fibromijalgija - poremećaj koji uzrokuje bolove u mišićima i osjećaj umora istih. Osobe koje boluju od ovog poremećaja često imaju određene točke na koje im dodir uzrokuje bol; to mogu biti rebra, vrat, leđa, ramena, ruke, ili noge.

Fibromijalgija se smatra reumatskim oboljenjem koje uzrokuje kroničnu bol, a liječi se simptomatski, lijekovima protiv bolova ili fizioterapijom. Važno je znati da nije riječ o opasnoj odnosno fatalnoj bolesti te je dovoljno osigurati kvalitetan san i svakodnevnu tjelesnu aktivnost za ublažavanje njezinih simptoma.