Bol može predvidjeti prognozu raka jetre

Razumijevanje uloge boli koja se pojavljuje kod hepatocelularnog karcinoma ili raka jetre je presudno, jer bol ima nepovoljan utjecaj na kvalitetu života i može biti prediktor preživljavanja, objavili su članovi američkog Društva za bol.

Prethodne studije su utvrdile da prediktori preživljavanja pacijenata s primarnim i metastatskim rakom jetre uključuju povećanje boli u gornjem dijelu trbuha.

lKako bi ustanovili može li bol uistinu imati prognostički značaj, autori su proučili medicinsku bazu podataka 3.417 bolesnika s rakom jetre. Kako bi se utvrdile razlike u preživljavanju kod pacijenata sa i bez boli, znanstvenici su upotrijebili Kaplan-Meierovu analizu.

Autori napominju da je bol povezana sa smanjenom zdravstvenom kvalitetom života pacijenata oboljelih od raka, a također i s povećanim invaliditetom i poremećajima raspoloženja. Bol je, dakle, glavna komponenta procjene kvalitete života. A smanjena kvaliteta života je povezana s lošijom stopom preživljavanja kod nekoliko tipova tumora, uključujući i rak jetre.

Analiza baze podataka je pokazala da je bol povezana s lošijim preživljavanjem bolesnika s rakom jetre koje su pritom mučili bolovi. Autori su također izvijestili da su ispitanici s bolovima imali veće i agresivnije tumore ali i alfa feta protein u krvi. Riječ je o dokazano lošem prognostičkom čimbeniku raka jetre.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Pain.

K. R. / ordinacija.hr