VIDEO  Boja žumanjka je važna! Znate li koje je jaje snijela zdrava koka?

jaja

Boja žumanjka itekako vam govori o porijeklu jaja i kokoši koja ga je snijela.

Domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari te se oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja, piše punkufer.hr.

No razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno ima tamniju narančastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Konzumna jaja u trgovinama obično se dobivaju od kokoši koje obitavaju u prenapučenim kavezima, ili iz podnog uzgoja koji uključuje nešto širi spektar kretanja za te životinje. Naučite ovdje kako se jaja mogu pasterizirati u vlastitom domu.

U slobodnom uzgoju na manjim gospodarstvima kokoši nesu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja, što utječe na izgled jaja.

Ranija istraživanja provedena na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz trgovina te da imaju deblju ljusku, što smanjuje mogućnost od uništavanja tijekom transporta. Isprobajte ovaj fini recept za pohana hrskava jaja.

U videu s Youtubea pogledajte razliku u jajima kupljenima od farmera i onih koja dolaze iz trgovina.