Biljke liječe : Stolisnik

Stolisnik (Achillea millefolium) jedna je od najstarijih ljekovitih biljaka, a prema legendi, rabio ga je i grčki junak Ahilej kako bi zaustavio krvarenje.


Zbog mnogobrojnih aktivnih sastojaka stolisnik ima široku primjenu u liječenju. Eterično ulje stolisnika djeluje umirujuće na grčenje mišića (antispazmatski), omogućuje ispuštanje plinova iz organizma, djeluje protuupalno te uništava gliste u crijevima. Stolisnik se obično rabi za smirivanje probavnih smetnji kao što su želučane bolesti, upale stjenki crijeva, zatvor i nadutost. U vanjskoj uporabi, zahvaljujući protuupalnim svojstvima, stolisnik smiruje reumatske bolove i bolove kod hemoroida. Upotrebljava se i za liječenje infekcija usne šupljine, konjunktivitisa, ekcema i drugih stanja, uključujući i groznice. Stolisnik djeluje i kao diuretik, smanjuje krvni tlak, a pomaže i u liječenju bolesti povezanih s trombozom te abnormalno visokog tlaka u arterijama.
Ta se biljka može rabiti i u slučajevima infekcija u mokraćnom traktu. Ima stimulirajući učinak na proizvodnju žuči i funkciju jetara. Tradicionalno se stolisnik upotrebljavao za smirivanje grčeva maternice, kod menstruacije i porođaja. Kad se redovito uzima u malim količinama, može pomoći u reguliranju menstrualnog ciklusa, pogotovo u slučajevima kad je mjesečnica rijetka ili neredovita. Biljka se upotrebljava i za razgrađivanje sluzi te liječenje dišnih puteva. Kod gripe i nakon teških oboljenja preporučljiv je kao tonik zaslađen medom. Prema nekim izvorima, vrući čaj od stolisnika pomaže kod migrene. Stolisnik uz to čisti i masnu kožu, pa je čest sastojak kozmetičkih proizvoda.
Najčešće se suši za pripremu čajeva i bere nakon što procvate, od lipnja do listopada. Može se rabiti i svjež.
Za jelo se može brati već u rano proljeće, od kralja veljače sve do lipnja, ponekad ponovno u jesen. Samo mladi i posve nježni listovi stolisnika su ukusni, a starenjem postaju pregorki. Gorčina se može smanjiti ako se listovi opare vrelom vodom i ocijede. Mladi listovi imaju aromatičan miris od eteričnog ulja, pa ih u Njemačkoj dodaju juhama, salatama, varivu, svježem siru i maslacu ili ih miješaju s kiselicom i trputcem. Stolisnik se može rabiti i kao začin umjesto listova peršina. Iz mladih listova uz dodatak limunova soka ili limunske kiseline može se prirediti ukusan umak, nalik na onaj od kopra. Osim zbog ljekovitih svojstava svježi bi stolisnik bilo dobro uključiti u prehranu zbog obilja vitamina C i karotena. Stolisnik je vrlo rasprostranjen u svim krajevima Hrvatske, a u vrtovima rasle kao korov. Možete ga uzgojiti i iz sjemena posijanog u posude.
Čajna mješavina od stolisnika
SASTOJCI: 25 g stolisnika, 25 g trputca, 25 g oskoruše (sorbus domestica)
Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Za čaj dvije žličice mješavine prelijte s 250 ml kipuće vode i pustite da odstoji 15 minuta.
Pijte dvije, tri šalice na dan. Ovim se čajem izbacuje ugrušana krv iz unutarnjih organa koja je nastala kao posljedica lomova, uganuća ili pada.
Ljekoviti čaj od stolisnika
SASTOJCI: jedna-dvije žličice stolisnika (2-5 g), 250 ml vode
Prelijte stolisnik vrelom vodom, ostavite da stoji pet minuta pa procijedite.
Pijte tri, četiri puta na dan, najbolje tijekom obroka. Koristan je i za obloge te ispiranje rana koje sporo zacjeljuju.
Tinktura od stolisnika
SASTOJCI: 50 g stolisnika, litra rakije od 40-45% alkohola
Usitnjeni stolisnik stavite u staklenku, prelijte rakijom i ostavite da stoji 14 dana na toplome mjestu. Povremeno promućkajte. Procijedite i ulijte u bocu.
Ujutro i navečer popijte po žlicu tinkture. Služi kao tonik za jačanje apetita i organizma.
Vino sa stolisnikom
SASTOJCI: žlica stolisnika, 250 ml bijelog vina
Stolisnik kuhajte deset minuta u 250 ml vina. Procijedite.
Popijte dvije šalice ovog pripravka na dan kao sredstvo protiv krvave stolice, slabog apetita, kao i protiv bubrežnih, žučnih te mokraćnih kamenaca.
Sjedeća kupelj
SASTOJCI: 100 g svježeg ili suhog stolisnika, litra vode
Prelijte stolisnik vrelom vodom, ostavite da stoji pokriveno 20 minuta i procijedite.
PRIMJENA: Dodajte u vodu za kupanje koja treba sezati do pojasa. Koristi se kod ginekoloških tegoba i hemoroida.
Ulje od stolisnika
SASTOJCI: 100 g suhih listova stolisnika, litra suncokretova ulja
U staklenku sa širokim grlom stavite usitnjeni suhi stolisnik i prelijte uljem. Poklopite pergament-papirom ili prozirnom folijom te dobro zavežite. U veći lonac stavite sloj platnenih krpa, a na njih staklenku omotanu tkaninom. Ulijte u lonac hladnu vodu tako da oblije cijelu staklenku. Zagrijavajte na slaboj vatri sve dok voda ne zakuha i pustite da lagano kipi tri sata. Maknite s vatre te ostavite da se voda u loncu ohladi. Procijedite ulje kroz čistu platnenu tkaninu i ulijte u neprozirne bočice.
Mažite uljem oboljela mjesta, a kod upale hemoroida pripremite obloge. Kod čira na želucu popijte ujutro i navečer prije jela po žličicu ulja.
OPREZ!

Kod ljudi s alergijama na ostale biljke glavočike cjevnjače stolisnik može izazvati travni dermatitis s upalnim promjenama kože. Stolisnik se ne bi smio koristiti u trudnoći.


Svježi sok od stolisnika
SASTOJCI: dvije šake svježih listova stolisnika, 100 ml vode
Stolisnik prelijte vodom i dobro sameljite u električnoj miješalici.
Četiri puta na dan uz jelo uzimati po žlicu ocijeđenog soka.

Izvor : biljke-kao-lijek.blogspot.nl