Biljke liječe: Ruža

Ruža

Lat: Rosa centifolia

Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai)

D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose )

Fr: la rose (le rosier cent-feuilles)

Vrtna ruža - ROSA CENTIFOLIA L.

Sinonimi: Rosa gallica ssp. Crepin

Imena su još i crvena ruža, francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža.

Opis biljke:

Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. donose u Europu.

Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva.

Primjena u pučkoj medicini: iz osušenih cvjetnih latica priprema se djelotvoran čajni oparak (1 puna čajna žlica na 1 šalicu) koji se preporuča za čišćenje krvi, a djelovanje mu se povisuje dodatkom meda.

Čaj od cvjetnih latica lagano otvara pa se pije kod žutice, prekomjerne menstruacije, nesvjestice, vrtoglavice i glavobolje.

Ljekovitost ruže nije manja kao sredstvo za jačanje srca i živaca, pa se i ovdje preporuča čaj od latica ruže uz dodatak meda.

Uvarak ružinih cvjetova u vinu, procijeđen i uziman u gutljajima, osvježuje umorno tijelo, a ublažuje i bolove čmara i maternice. To tzv. "ružino vino" kao sredstvo za ispiranje usta liječi zubobolju, kao hladan oblog stavljen na glavu liječi glavobolju, a položen na oči liječi titranje pred očima.

Za bolove u uhu kaplje se topli pripravak u oboljelo uho.

Ako se ružino ulje pomiješa sa sirovim kravljim mlijekom i s pola žumanjca, pa stavi na oči u obliku obloga, pomaže u liječenju upaljenih očiju ili kod bolova u oku nastalih udarcem u oko.

Ružino ulje ili ružina voda omiljeni su dodatak kupeljima.

Oblozi od ružine vode, koja se dobiva tako da se nekoliko kapi ružina ulja pomiješa s malo vinske žeste i to spremi u malu bočicu, umirujuće su sredstvo za živce i srce.

Kod vrbanca stavljaju se suhi oblozi od ružinih latica.

Kod oboljenja usne šupljine preporuča se ispiranje usta uvarkom ružinih latica.

Ružin sirup: u posudu se stave latice od najmanje 50 do 60 ruža i na to se nalije prokuhana i ohlađena voda u koju se prije toga stavi 2 puta na vrh noža vinske ili limunske kiseline. Nakon što je navedeni pripravak stajao 48 do 60 sati, procijedi se kroz lanenu krpu.

Tako dobivena tekućina se vagne te joj se lagano primiješa ista količina šećera, odnosno, još bolje meda. Dobiveni sirup napuni se u boce i sterilizira, te služi kao napitak za jačanje srca.
Način primjene i doziranje:

Čaj:

S 2dl kipuće vode prelijte 1 jušnu žlicu suhih latica ruže, poklopite, pustite da odstoji pola sata i procijedite. Zasladite medom po želji i pijte 2-3 šalice čaja dnevno.

Ružin sirup za jačanje srca:

50-60 ruža, vinska kiselina, šećer ili med, voda. Da bi dobili potrebnu količinu vode najprije latice ruže stavimo u lonac, malo potisnemo i prelijemo vodom tako da ih voda prekrije. Zatim procijedimo i vodu stavimo prah limunske kiseline u količini 2 čajne žličice i stavimo da voda prokuha. Kad se voda ohladila prelijemo cvjetne latice i pustimo da odstoji 3 dana.

Procijedimo, na 1 litru otprilike 1kg šećera ili meda. Pospremimo u staklenke i steriliziramo u pećnici na temperaturi od 70 stupnjeva. Sirup je izuzetan, a možete ga i zamrznuti. Uzimamo 2-3 žlice dnevno s malo čaja, vode ili soka.

Ružin med za jačanje:

100 g cvjetova, 600 g 50% alkohola, 1/2kg meda.

Cvjetne latice ruže sameljemo i prelijemo sa 50 g alkohola, a nakon 3 sata sa još 550 g alkohola. Pustimo da odstoji 5 dana na toplom mjestu i svaki dan bocu promućkamo. Procijedimo, te gusti ostatak pomiješamo sa medom. Uzimamo 2-3 žlice sa malo vode ili čaja.

Ukusne-probajte

Ruža je gastronomski delikates u Kitou, glavnom gradu Ekvadora, gdje brojni turisti ne propuštaju priliku da probaju "umetnička djela" od latica organski uzgojenih ruža.

"Ruže za jelo??? Možemo ih jesti?"

Ekvadorske ruže nisu samo blagodet za oko i nos, niti "poruka" kojom se nekome šalju osjećaji, već su i ukusna gastronomska đakonija.

Napomena

Rabimo isključivo samo vrtno uzgojene ruže za koje znamo da nisu prskane štetnim tvarima - kemikalijama.

Uporabu latica ruža kao i ulja ruže ne bi smjele uzimati osobe sa akutnim komplikacijama žuči ili one sa žučnim kamencima, slabog želuca i čira na želucu, te slabe jetre.

Također se ne preporučuje uzimanje u bilo kojem obliku kod trudnoće

Izvor: koval.hr