Biljke liječe: Obični hmelj

U pučkoj se  medicini upotrebljavao za poticanje i poboljšavanje spavanja, hod bojažljivosti te izvana kod čireva i oštećenja kože. Hmelj je razmjerno mlada kultivirana biljka. Još od 8. stoljeća uzgaja se za izradu piva, manje zbog okusa, više zbog sprječavanja, kiseljenja piva.
Ženske cvjetove uzgojenog ili divljeg hmelja skupljene u cvatove nalik na češere, beremo u kolovozu, u doba dozrijevanja. Na dnu zalistaka nalaze se žlijezde sa žutom, ljepljivom, gorkom izlučevinom karakteristična mirisa. Te izlučevine sadrže glavne aktivne tvari hmelja. Kod osušene droge lako ispadaju, hmelj stoga sušimo oprezno, kako bi češeri ostali cijeli. Dok su žlijezde prilijepljene za zaliske, djelotvorne su tvari ravnomjerno raspoređene po čajnim mješavinama. Mrvimo je tek neposredno prije uporabe.

Hmelj raste kao povijuša po grmovitim obalama i sjenovitim rubovima šuma. Biljka je dvodomna, tako da češere nalazimo samo na ženskim biljkama. Mladi izdanci hmelja izvrsno su povrće koje spravljamo poput šparoga.
Srodne su mu vrste: Za proizvodnju piva uzgajaju se isključivo ženske biljke. Pojedine kultivirane sorte međusobno se razlikuju po obliku listova, a osobito po sastavu eteričnog ulja i gorkih tvari.


Djelovanje biljke i upotreba u liječenju: Hmelj djeluje umirujuće, sedativno i ublažava, odnosno opušta grčeve (spazmolitičko djelovanje). Zbog gorkih tvari potiče probavu. Umirujući učinak dobro je dokumentiran zahvaljujući pokusima na životinjama, kod kojih se i istaknula uloga metilbutenola, koji nastaje pri skladištenju droge i oksidativnoj razgradnji humulona i lupulona. Moguće je da i u ljudskom organizmu dolazi do slične razgradnje humulona i lupulona te nastanka metilbutenola. Hmelj koristimo kod svih oblika nemira, osjećaja straha, poremećaja spavanja, neuroza, razdražljivosti i slabog teka.
Nekoć je u pučkoj medicini bilo poznato estrogeno djelovanje hmelja. Beračice hmelja uvijek su prerano dobivale mjesečnicu. To se djelovanje dalje nije proučavalo, jer su biljni kontraceptivi razvojem sintetskih izgubili važnost. Poznato je i bakteriostatičko djelovanje hmelja koji sprječava čak i rast uzročnika tuberkuloze.


Priprema čaja od hmelja: Dvije čajne žličice droge prelijemo vrućom vodom i ostavimo pokriveno 10-15 minuta. Pijemo po dvije do tri šalice čaja na dan, osobito prije spavanja. Kada trebamo kao čaj za želudac, namočimo ga u hladnu vodu i ostavljamo da odstoji nekoliko sati. Blago ugrijan pijemo prije jela ili u manjim gutljajima tijekom dana.
Moguća neželjena djelovanja hmelja: Kod unutarnje uporabe hmelja u navedenim količinama nisu zabilježene nikakve nuspojave. Opasnosti od pojave ovisnosti o drogi nema. Hmelj ne utječe na koncentraciju u radu ili vožnji automobilom. Dok se hmelj ubirao ručno, počesto su se uočavale promjene na koži, do kojih više ne dolazi zahvaljujući strojnom branju.


Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.nl