Biljke liječe : Metvica kao lijek

Engleski naziv: mint; Latinski naziv: Mentha sp.;

Regionalni naziv:menta,metvica, nana;

Zato ju je poželjno piti kod povišenih temperatura, groznica, upalnih procesa. Ono što hladi umiruje ono što vrije, pa tako metvicu dovodimo u vezu sa smirivanjem i opuštanjem.Mentha piperita, krasna biljka nježna plavkastog cvijeta najviše privlači specifičnim, ugodno svježim mirisom koji teško zaboravljamo. Kada njen list samo kratko uronimo u čašu obične vode, za koju minutu ona je pretvorena u napitak koji nam godi i koji nas hladi. Eto ti čarolije. Ni kuhanja. Ni šećera. Ni miješanja. Ništa joj nije potrebno da bi nam ugodila. Tako je to kod metvice ili ajurvedski phudine, biljke koja hladi i umiruje.

Njen čaj možete piti cijele godine, a kao osvježavajući napitak preporučuje se ljeti. Tada čaj poslužite ugodno rashlađen, s kriškama ili kapima limuna, a možete dodati i malo meda ili drugog prirodnog zaslađivača. Zbog ugodna okusa, listićima metvice možete ljeti blago aromatizirati i običnu vodu. U kalupe s vodom stavite listiće, smrznete ih, pa tako ukrašene kockice leda, osim što prekrasno izgledaju, odišu finim mirisom mentola. Ako želite snažniju koncentraciju okusa, suhe listove prelijte vrućom vodom, a potom čaj ohladite, po želji razblažite vodom i za tren oka ćete dobiti iznimno ukusan hladni čaj. Prirodan. Uh, i kako ukusan!

Korištenje: Najučestalije u obliku čajeva, tinktura, ulja. Mogu se koristiti i svježi i suhi listovi
Djelovanje: Diuretik, relaksant, karminativ
Kontraindikacije: Nemojte je piti u slučaju: trudnoće, žučnih kamenaca, GERB-a
5 JEDNOSTAVNIH RECEPATA

1. GLAVOBOLJA Balzami i eterična ulja metvice ugodno djeluju već samim nanošenjem na kožu. Blago utrljavanje u područje glave i vrata pridonosi opuštanju i smirivanju glavobolje.

2. AKNE, NJEGA KOŽE Metvica umiruje nadraženu kožu, liječi bubuljice, akne, ublažava iritacije... Skuhajte blagi čaj (žličica suhe metvice na 3 dl vode) te mlakim čajem isperite lice.

3. INHALACIJA Metvica smiruje kašalj, djeluje na respiratorni trakt i astmu. Skuhajte čaj u većoj posudi te je koristite kao parnu kupelj. Udisanje pare povoljno djeluje na dišne putove i smiruje kašalj.

4. PROBAVNI TRAKT Zbog poticanja probave i umirivanja trbušne napetosti ajurvedska kuhinja dodaje metvicu u brojna jela. Pokušajte i vi. Ako vam je ideja previše egzotična a imate problema s nadutosti i probavom, barem prožvačite listiće metvice nakon jela. Usta će vam biti puna svježine, a želudac, crijeva i trbuh zahvalni na lijeku.

5. VODICA ZA ISPIRANJE USTA Zbog antibakterijskih i svojstava hlađenja, metvicom možete njegovati usnu šupljinu, zube i desni. Postupak je jednostavan - dvije žličice metvice ostavite u 3 dl vruće vode 20-ak minuta. Ocijedite, ohladite i time ispirite usta.

izvor: sensaklub.hr