Biljke liječe: Gospin plašt

...  tako i zbog ljekovitog djelovanja kod navedenih tegoba.
Kako ima tanina (steže tkivo) biljka se rabi kod svih vrsta krvarenja (rane, ranice, posjekotine, krvarenje iz nosa, krvarenja uzrokovanih vaginalnim iritacijama, ranice na maternici), kod ženskih bolesti, (menstrualni izljev, slaba maternica, ispadanje maternice, bolne menstruacije, jaki iscjedak, cista, bijelo pranje, klimakterijske tegobe, pubertetske tegobe djevojčica, štiti od pobačaja i olakšava porod).

Stari je lijek za grozničava stanja i tegobe sa želucem i crijevima (proljev, gastritis, slab apetit, polipi u crijevima, krvarenje čira, krvarenje hemoroida, ulcerozni kolitis, katar crijeva i želuca, nametnici u crijevima, i dr.), u liječenju tegoba bubrega i mjehura, zatim za jačanje cijelog organizma (mišićna slabost, slabost nogu i ruku, mišićna slabost djece), naročito anemičnih i malokrvnih osoba (djeca u razvoju - djevojčice).
Za vanjsku uporabu koristi se kod kožnih bolesti i raznih čireva, gnojnih rana, posjekotina, uboda insekata te za kožu lica, za pranje lica, protiv raznih kožnih nečistoća, Kao svježa biljka koristi se za pripremu obloga, a osušena u obliku praška.
Koristi se u liječenju raznih upalnih stanja, za ispiranje usne šupljine i grla, te za ispiranje očiju.

Uz pomoć čaja od gospinog plašta uravnotežuje se višak tjelesne težine.

Novija znanstvena istraživanja govore da gospin plašt djeluje kod raznih oboljenja kojima su uzročnici virusi. Gospin plašt pomaže i kod srčanih tegoba, slabih živaca, nesanice, glavobolje, astme, lošeg apetita, itd. Prašak od gospinog plašta dobar je i ljekovit začin u svakodnevnoj prehrani, te u raznim dijetama. U pripremi čajnih mješavina dobro se slaže sa stolisnikom i rusomačom.
Zapadna pučka biljna medicina rabi gospin plašt za liječenje rana, i za zaustavljanje krvarenja. Uzima se u obliku čaja ili kapsula, te kompresa (suha komprimirana biljka). Pomaže u regulaciji menstruacije, kod krvarenja, vaginalnih iritacija, koagulacije krvi, te stimulira apetit, itd.

Kontraindikacije.

Potrebno je poštivati propisanu dozu, jer veće količine mogu izazvati pojačanu reakciju donjeg dijela tijela. Osobe koje imaju komplikacije sa žuči, želucem i jetrom ne bi smjele uzimati gospin plašt.

Izvor : biljke-kao-lijek.blogspot.nl