Biljke liječe: Crveni glog

.....dok bijeli glog ima ružičaste cvjetove, a plod jednu sjemenku. Dobrom poznavaocu uočljiva je i velika razlika u listovima.

Kao srčani tonikum crveni glog, i to cvijet, rabi se za liječenje problematičnih situaciju kod kardiovaskularnih tegoba za ublažavanje prsnih bolova, za reguliranje srčanih otkucaja i jačanje srčanog mišića, te za usporavanje pulsa, širi krvne žile, pojačava opskrbu srca krvlju i kisikom te smanjuje potrošnju energije srca kod pumpanja. Dobar je za reguliranje visokog i niskog krvnog tlaka, te zaštitu koronarnih žila od arterioskleroze, za preventivno djelovanje u sprječavanju infarkta, utječe na snižavanje kolesterola u krvnoj plazmi i ostalih masnoća u tijelu (plod crvenog gloga), kod angine pektoris, kod zamora srca (koronarni srčani prekid), za održavanje normalnih funkcija srca i uravnoteženog krvnog tlaka, regulira rad srca, smanjuje periferni vaskularni otpor, (smanjuje pritisak na srce, snižava krvni tlak te olakšava protok krvi).
Plodovi crvenog gloga rabe se i kao preventivni lijek kod rizika od kardiovaskularne bolesti, kao dobra zaštita od bolesti srca.
Primarno crveni glog djeluje na kongestiju srca (slabost, nesposobnost), sekundarno djeluje na anginu pektoris (blaži oblik), kardiomiopatiju, te na srčane aritmije i tahikardije.
Zbog umirujućeg djelovanja crveni glog može se koristiti i kao sedativ kod raznih uzbuđenja, razdražljivosti, nesanice, stresa, znojenja, razdražljivosti žena u klimakteriju, te kod iznenadnih aritmija srca, ili kod nervoznog srca, pomaže kod problema sa zglobovima tako što utječe na jačanje zglobne presvlake, te kod reumatoidnog artritisa.
Cvijet i plod crvenog gloga koriste se u liječenju bolesti grla, te kao diuretik u liječenju raznih edema i bubrežnih slabosti.
Kod intermitentne klaudikacije (bol u nogama - arterije), ubrizgava se ekstrakt gloga koji poboljšava cirkulaciju pridonoseći većoj mogućnosti hodanja i kretanja općenito.

Kod oštećenja srčanog mišića u starosti, izvrsno je prirodno sredstvo za jačanje i bolji rad srca, kao i za upale srčanog mišića, sužene i već otvrdnute arterije srčanog vijenca.


Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.nl