Biljke liječe: Crveni čaj - grm

..... i prirodna bogatstva okoline koja ga okružuje. Da to nije lako pomalo smo svi toga svjesni. Na tom putu znanost nam svakodnevno nudi nove izazove u pogledu zdravog načina života kao i upute za ispravnu preventivu.

U poplavi svih tih uputa i preporuka važi stara izreka "everything old is new now" (sve staro je sada novo). Godinama nastojimo ukazivati na utjecaje okoline i hrane na zdravlje čovjeka i to u pogledu podizanja kulture življenja, i preventivnog djelovanja u očuvanju zdravlja. Izazovi i obveze današnjeg čovjeka su neusporedivo veći nego nekad, a ako i nisu veći tada su sigurno drugačiji. U spomenutim relacijama razmišljanja uvodimo vas u nove znanstvene spoznaje o ljekovitosti crvenog čaja koji nam osigurava izvrsne ljekovite učinke za suvremeni način života. Crveni čaj je zasigurno čaj budućnosti i čaj dugovječnosti.
Antioksidativno djelovanje crvenog čaja ima niz prednosti pred sličnim vrstama antioksidativnih biljaka i preparata (zeleni, crni čaj) i to ponajprije iz razloga što ne sadrži kofein, pa ga možemo piti u većim količinama a da ne djeluje štetno.
Postotak tanina je nizak, što je od ogromne važnosti za metabolizam, jer tanini vežu mineralne komponente kao što su željezo, mikroelementi, te razni proteini, što u konačnici osigurava preventivu protiv danas najtežih oboljenja kao što su kardiovaskularne bolesti, rak, tumori, anemije, slabost imunosustava, autoimune bolesti, brzo starenje, razne infekcije, alergije.
Aspalatin je najpoznatija komponenta flavonoida u crvenom čaju koji, kao antioksidans, osigurava zaštitu stanica od djelovanja slobodnih radikala, kao i zaštitu DNK (deoksiribonukleinska kiselina) koja je glavni sastojak stanične jezgre i nositelj nasljednih svojstava.
Antimutageno djelovanje crvenog čaja ponajprije koristi za zaustavljanje procesa starenja te za jačanje imunološkog sustava, jer omogućava zaštitu od propadanja, starenja ili oštećivanja zdravih stanica (slobodnih radikala), izazvanih nezdravom, brzom i neadekvatnom ishranom, štetnim djelovanjima okoliša, geopatogenim zračenjima, biosmogom, lošim negativnim mislima, stresom, ovisnostima, itd.


Nadasve imponira i sadržaj minerala kao što su kalij (neophodan za rad metabolizma), kalcij (neophodan za kosti i zube), bakar i mangan (neophodni za metaboličke procese), fluor (neophodan za zube i kosti), cink (neophodan za rast stanica kože), magnezij (neophodan za živčani sustav i metaboličke procese), natrij (neophodan za održavanje ravnoteže kiselosti), željezo (neophodno za stvaranje crvenih krvnih zrnca).


Pučka medicina afričkih domorodaca rabila je crveni čaj kao napitak u liječenju bolesti želuca i crijeva, kod raznih trovanja i tegoba sa želucem, te protiv grčeva, naročito u dojenčadi i djece.

 

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.nl