Biljke liječe: Češnjak

Također, češnjak potiče rad žuči,čisti jetru i krvne sudove


Češnjak

Ako nas je pučka medicina uvjerila u ljekovitost nekih biljaka, onda je to nedvojbeno uspjela s češnjakom. Ponajprije je to sprječavanje nastanka bolesti, kao što su kardiovaskularne moždani udar, tumori, infarkt. Osnažuje obrambeni sustav, što je iznimno značajno kod pojave i liječenja alergija. Ima jako antibakterijsko djelovanje. Alicin uništava bakterije kao što su stafilokoki, streptokoki, coli-bacili, bacili tifusa, paratifusa, E. Coli, kolere, dizenterije, i drugi.
Češnjak je djelotvoran i u liječenju oboljenja izazvanih gljivicama ponajprije Candide albicans, kao što su Herpes simplex tip 1 i 2, te Humani rhinovirus tip 2... Djeluje na fermente truljenja u crijevima, olakšava razmnožavanje bakterija kiselog vrenja što dovodi do normalizacije crijevne flore.
To onemogućuje pojavu plinova u crijevima, grčeva, proljeva, dizenterije, te širenje otrovnih sastojaka u crijevima. Također, bijeli luk je poznato sredstvo za istjerivanje crijevnih parazita, glista, crva i drugih nametnika te protiv svih vrsta zaraznih proljeva. Potiče funkciju žuči, sprječava i liječi upalu žučnih putova i žučne vrećice, te pročišćava jetru od masnoća.

Sprječava nastanak arterioskleroze, ali je i liječi.
Preventivno djeluje na zarazna oboljenja kao što su gripa, viroza, prehlada, hunjavica. Ima široku primjenu na liječenje dišnih organa, tuberkulozu, astmu, bronhitis, upalu pluća. Kod pušača suzbija upalu ždrijela i katar, otklanja oštećenja krvnih žila i poboljšava rad srca. Snižava visoki tlak, tjera na pojačano izlučivanje mokraće, utječe na elastičnost krvnih žila.


Oprez:

Češnjak u većim količinama može štetno djelovati na bubrege i uništavati crvena krvna zrnca, a može izazvati želučane i bubrežne kolike.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl