Biljke liječe : Bokvica

BOKVICA (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška)

BOKVICA ŽENSKA - Plantago major

D: spitzwegerich

Eng: Long-leaved Plantain


Ljekoviti sastojci:

Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale

Ljekoviti dio biljke :

listovi pred cvjetanju ili dok biljka cvjeta.
Stanište:

Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.

Bere se:

Za lijek se sakupljaju listovi prije cvatnje, korijen - cijelu godinu i sjeme; prije nego sazrije.

Cvate od travnja do listopada.

Suši se u hladu, mora zadržati prirodnu boju.
Opis biljke:

Plantago lanceolata zovu muškom bokvicom, odnosno trputac muški, i u medicini se više cijeni.

Ženska bokvica (plantago major) nju nazivaju veliki trputac ili ženska bokvica. Prema obliku listova razlikuju se ženska ili širokolisna bokvica, i muška, uskolisna bokvica.

Neki smatraju da je muška uskolisna, a ženska širokolisna, ali opet drugi, "neki" smatraju da je stvar obrnuta.

Razlog je u latinskom nazivu: plantago major. za širokolisnu, a plantago lanceolata l. za uskolisnu.

Ono "major" mu dođe nešto kao čin u vojsci, a to kao "po prirodi" pripada muškima dok si feministkinje čupaju kosu od muke što si to "priroda" dozvoljava. Inače u našim krajevima priroda je dozvolila oko 17 vrsta bokvica.

Prema narodnom vjerovanju, ko «pati od želuca», treba iskopati bokvicu i reći joj:

"travo bokvice, pomozi"! pa je onda pojesti.

Bokvica ima moć da zaustavi krvarenje, kako vanjsko tako i unutrašnje. Zato se pomješana sa hajdučkom travom i rusomačom koristi protiv menstrualnih odljeva i kravrenja iz hemoroida. Mast od bokvice i nevena je dobar biljni lijek za sve one kojima hemoroidi zadaju probleme. Pored masti neophodno je piti čaj od kamilice i lanenog sejmenja.

Vrlo često smo skloni da biljke koje viđamo svaki dan, pored puteva, na travnjacima i oko kuća odbacujemo sa izvjesnim prijezirom. Ljudi često misle da ljekovite biljke rastu samo na teško dostupnim planinskim vrletima i kanjonima do kojih se ne dolazi lako. Međutim situacija je često potpuno obrnuta. Mnogi korovi koji rastu praktično na svakom koraku, recimo kopriva ili maslačak pravo su zaboravljeno blago. Baš takva je i bokvica. Na prvi pogled mala, neugledna, često blatnjavih listova, ali izuzetno ljekovita i vrlo sigurna biljka.

BOKVICA U CVATU
Postoje tri vrste bokvice, ženska, muška i srednja.:

Sve tri vrste su ljekovite, neotrovne i neškodljive!!! Kemijski sastav i djelovanje sve tri vrste su gotovo isti, te se za potrebe domaćinstva mogu koristiti posebno, ili pomješane (za potrebe trgovine, beru se odvojeno).

Listovi bokvice sadrže i saponine i sluz pa su čaj i sirupi od bokvice odlično biljno sredstvo za čišćenje dišnih organa od sekreta, a pošto je bokvica i mucilagna biljka ona ublažava suhi kašalji, smanjuje iritaciju u grlu i dišnim putovima. Pomešana sa crnim sljezom i laneneim sjemenjem bokvica smiruje napade suhog kašlja. Pomješana sa bršljanom, slatkim korjenom i anisom olakšava iskašljavanje gustog sekreta.
Ljekovito djelovanje:

Na respirativne organe (antibakterijsko, antialergijsko za iskašljavanje). Blagotvorno djeluje na digestivni trakt (gastritis, čirevi na želudcu i dvanajstercu). Dobra je za kožne poremećaje (gnojne rane i rane koje teško zarastaju, opekotine i posjekotine).

Bokvica sadrži antibiotike, te iako je pencilin još uvijek odličan lijek, antibiotici umjetno proizvedeni ne daju uvijek željeni učinak, jer se mikroorganizmi ubrzo priviknu na njih i postanu imuni. Novija istraživanja pokazala su da se antibiotici nalaze i u mnogim višim biljkama, a ne samo u gljivama, iako su antibiotici gljiva snažniji.

Osim ostalog, u bokvici ima kremične kiseline (kao u preslici), stoga je dobro sredstvoza iskašljavanje.

Bokvica je posebno pogodna za djecu jer joj je sok ukusan, naročito kad se zasladi šečerom ili medom.

Bokvica ne samo što je jestiva već je i ukusna proljetna salata (sadrži vitamin C i provitamin A, fitoncide i soli kalijuma) koju možete pomješati sa mladim lišćem maslačka, dragoljuba ili potočarke, začiniti bučinim uljem, limunovim sokom i morskom solju. Takođe bokvicu možete prokuhati sa mladim izdancima koprive i dobiti ukusno varivo.
Napomena:

Obzirom da listovi rastu uz zemlju, bokvica često bude prašnjava i blatnjava, pa zbog toga tek ubrano lisće treba dobro oprati pod mlazom vode.

Pripremanje čaja :

Jednu žlicu osušenih listova bokvice preliti sa šalicom kipuče vode, ostaviti da odstoji 10 min.

Piti 2-3 šalice na dan, i što je moguče topliji. Najbolje je jedna šalica čaja odmah ujutro - natašte, a zatim preko dana 1-2 šalice i još jedna uvečer, prije spavanja, da se postigne mirna noć.
Oblog od listova:

Istucane ili smljevene sviježe listove širokolisnih vrsta upotrebljavati za rane i oblog ili na mjesto uboda insekata ili ujeda zmije.

Također se stavljaju oblozi na vruče otekline i rane koje teško zaraštavaju. Od uskolisnih vrsta, protiv plučnih unutarnjih bolesti te ženskih bolesti
Sok od bokvice:

200 g. lišča bokvice, 100 g. koprive, 100 g. maslačka cvijeta, 100 g. stolisnika cvijeta.

Sve se dobro izgnjeći, istisne kroz čistu krpu, procijedi, ( može i u sokovniku) zatim prokuha uz skidanje pjene, koja se skuplja na površini. Dobivenom soku dodaju se 2. žlice meda, pa se ponovno kuha dok se ne zgusne tako da postane končasto.

Kad se ohladi sipa se u čiste boce.

Svakoj boci se doda čašica rakije (1 dcl ).

Prije upotrebe mješati sa vodom, pola-pola.


Sirup:

Oprano sveže lišće iscijediti u sokovniku ili mljevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuhati 10 minuta sa 2 kilograma šećera.

Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna žlica.
Biljni eliksir od bokvice:

Pola kile svježih i dobro opranih listova bokvice sameljite u mašini za meso ili u multipraktiku. Samljevene listove i sok koji je iz njih iscureo pomješajte sa 1. kilom meda i 50 grama usitnjene smole propolisa. Sve izmešajte i ostavite da odstoji tri dana, obavezno mješajući s vremena na vrijeme drvenom ili plastičnom žlicom. Nakon tri dana možete početi sa upotrebom. Uzimajte ovaj eliksir tri puta na dan po jednu žličicu (ponovno naglašavam drvenu ili plastičnu da izbjegnete oksidaciju) desetak minuta prije obroka.

Ovaj eliksir preporučuje se svima koji pate od bolesti dišnih organa, bronhitisa i upale pluća. Takođe je od velike koristi pušačima i svima koji žele očistiti dišne putove. Dok uzimate ovaj eliksir svaki dan popijte po šalicu čaja od omana i majčine dušice (po jedna žličica omana (Inula helenium) i majčine dušice (Thymus serpyllum) na šalicu prokuhane vode, promješajte, poklopite i ostavite pola sata pa procijedite).

Eliksir od bokvice preporučuje se svima koji pate od čira na želucu i dvanajstercu.
Melem od bokvice:

1 kilogram planinskog meda i 300 g. svježeg lišča bokvice. Listove dobro operite, potom dobro prosušite i usitnite ih u mašini za mljevenje mesa. Tako smljevene listove pomiješajte sa medom.

Ojačajte svoj organizam, tako da svaki dan prije jela uzmete jednu žlicu ovog melema

Razni liječnici i znanstvenici prigovaraju da je pojam "čiščenja krvi" lažna zamisao laika, no uprkos tome, takvo čišćenje krvi znači podsticaj za tjelesne funkcije, te u tom smislu doista postiže čišćenje.
***Napomena: ****

Uzimate li bokvicu kao laksativ, potrebno je piti veliku količinu vode kako bi se spriječila blokada crijeva.

Ne smije se davati (kao laksativ) djeci mlađoj od dvije godine, a ne preporučuje se ni trudnicama (kao laksativ) bez savjetovanja sa liječnikom.

Izvor : koval.hr