Biljke liječe : Angelika

Korijen, list i sjeme angelike kao začin poznati su gastronomima pa se zbog specifičnog mirisa i okusa i danas koristi. No angelika nije samo začin za juhe, umake, salate i druga jela, ona je i stari, isprobani pučki lijek za niz bolesti. Uporabom angelike kao začina u jelima možemo brzo postići vidljive rezultate u liječenju, a veliki učinak ima i uzimanje čaja od korijena, sjemena ili lista angelike. Pučka medicina poznaje angeliku (korijen) kao biljku koja tjera mokraću i jača živčani sustav.
Često se koristi u liječenju slabog želuca i želučanih bolesti (kojeg jača, grije i liječi te smiruje neurozu želuca, smiruje želučane i trbušne bolove te poboljšava probavu). Također, koristi se u liječenju čira na želucu ulcus ventriculi ili dvanaesniku ulcus duodeni, u liječenju probavnih organa, katara želuca i upale sluznice želuca kod gastritisa i enteritisa.
Dobra je kao lijek za ženske bolesti i menstrualne probleme (kod žena pospješuje mjesečni ciklus, a kod izostanka menstruacije uzima se u obliku čaja).
Stimulativno djeluje na znojenje, uspješno odstranjuje nametnike i olakšava vjetrove, daje snagu tijelu i živcima, jača i čisti krv, izbacuje otrove i štetne tvari kroz kožu, smiruje grčeve, liječi prehladu i bolesti dišnih organa, potiče znojenje.
Također je djelotvorna u liječenju probavnog trakta, otvara tek, ublažava nadimanje plinovima, a služi i kao sredstvo za povraćanje, te sredstvo protiv parazita u crijevima.
Angeliku danas rado uzimaju osobe oboljele od angine pektoris i aritmija, i to u obliku začina ili kao čajni napitak (sprječava taloženje kalcija, snižava krvni tlak, smanjuje kolesterol, te sprječava infarkt srca), zatim kod katara crijeva i upale debelog crijeva, svih vrsta katara želuca, dišnih organa, pluća i grla.
Nalazi svoju primjenu i u raznim trovanjima - nikotinom, alkoholom, hranom. Ta protuotrovna djelovanja koriste i kod zaraznih oboljenja.
Koristi se zatim kod bolesti jetre i žuči (insuficijencije, žutice, ciroze, masne jetre, gdje djeluje na pojačano izlučivanje žuči i rad jetre), kod karcinogenih oboljenja, najčešće karcinoma želuca i to u kombinaciji s angelikinim vinom u kojega stavimo lišće od pelina.
Također pomaže kod nervozne anoreksije, cistitisa, bolesti bubrega, te kod reume i gihta. Angelika se primjenjuje izvana, u liječenju raznih kožnih oboljenja.
Svježi sok angelike koristi se u liječenju čireva i gnojnih upala tako što se sok nakapa više puta na oboljelo mjesto.
Sjeme angelike koristi se za izazivanje znojenja te pojačanog izlučivanja mokraće.

Izvor : biljke-kao-lijek.blogspot.nl