Austrijanci stvaraju tabletu koja ubija metastaze raka

lijekovi

Znanstvenici obznanili u časopisu Nature da su na tragu velikog otkrića!!
Temelj za stvaranje novog lijeka je identifikacija molekule koja zaustavlja metastaze tumora.
Uspjeli su, naime, identificirati molekulu Cbl-b koja zaustavlja mestastaze tumora ili širenje raka određenog organa na udaljene dijelove tijela.
Kako su upravo metastaze tumora glavni razlog zbog kojeg oboljeli od raka gube bitku s tom bolešću, austrijski znanstvenici nadaju se da su na tragu »Svetom gralu« terapije liječenja raka.
Namjera je znanstvenog tima koji je došao do ovog otkrića objavljenog u vodećem znanstvenom časopisu Nature, razviti tabletu koja pokreće imunološki sustav, odnosno njegove TAM-receptore, i potiče ih na uništenje stanica raka.
- Mestastaze su glavni razlog zbog kojeg oboljeli od raka umiru. Rezultati našeg istraživanja mogli bi omogućiti razvoj Cbl-b ili TAM inhibitora koji jačaju imunološki sustav i potiču ga na uništenje metastaza, istaknuo je Josef Penninger , profesor austrijske Akademije znanosti u Beču. To će, po njegovim riječima, biti »otvaranje Svetog grala terapije protiv raka«.
Koliki će biti realni potencijal ovog otkrića u liječenju onkoloških bolesnika, znat će se, vele znanstvenici, nakon dodatnih istraživanja kojima će se testirati mogućnosti takvog lijeka i mogućih nuspojava.
Britanski znanstvenici smatraju da se znanstvena zajednica, kad je riječ o traganju za lijekom protiv raka, kreće u pravom smjeru. Caetano Reis e Sousa, znanstvenik britanskog Instituta za istraživanje raka, ustvrdio je u tamošnjim medijima kako imunološki sustav ima sposobnost ubijanja tumora, ali ga u tome mogu spriječiti molekularne kočnice.
»Otkrivanje i onesposobljavanje tih kočnica moglo bi dati zeleno svjetlo imunološkom sustavu da ubije stanice raka«, ocjenjuje Reis e Sousa, no upozorava kako su istraživanja još uvijek u prilično ranoj fazi.
Da austrijski znanstvenici idu dobrim smjerom smatra i Maja Herak Bosnar iz Laboratorija za molekularnu onkologiju Instituta »Ruđer Bošković«.
- Već se deset godina i više radi na tome da se eliminira metastaze kao ključ bolesti od kojeg se umire, bilo tako da ih se uspava ili da ih se uništi. Poticanje imunosustava da ubije metastaze nastoji se postići već dulje vrijeme i na više frontova. Metastaze nastaju u puno koraka, i oni svi moraju biti zadovoljeni, a bit je naći slabu kariku, neovisno o tome hoćemo li ih spriječiti da se razviju, postići da umru putem ili ih ubiti kad se nasele u nekom organu. Kad bi znanost u tome uspjela, rak bi postao kronična bolest, a to bi za oboljele značilo izuzetno mnogo, ističe Herak Bosnar.
U Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 20.000 ljudi, a unatoč svim dostupnim terapijama njih oko 13.500 umre. Kod muškaraca najčešći je rak pluća, rak prostate i rak debelog crijeva i rektuma, dok je kod žena na prvom mjestu rak dojke, zatim karcinom debelog crijeva i rektuma te karcinom pluća. Porast novootkrivenih slučajeva najveći je kod stanovnika starije dobi.

novilist.hr