Atopijski dermatitis: Muškarac tvrdi da mu je prestanak korištenja steroidnih krema spasio kožu

atopijski dermatitis, liječenje

Boluje od atopijskog dermatitisa (ekcema), a sada je pokazao fotografije prije i nakon izbacivanja topičnih steroidnih lijekova koji su njegovom tijelu uskraćivali vlagu, prenosi portal LADBible.

Kada je Jonathan Rowe (32) iz Londona dobio atopijski dermatitis na licu s 18 godina, liječnik mu je prepisao kremu na bazi steroida kako bi ga liječio, i iako se u početku činilo da će to riješiti problem, on se ubrzo vratio.
Jonathan je svaki mjesec posjećivao svog liječnika zbog dermatitisa koji se pogoršavao, a sa svakim posjetom mu je liječnik propisivao jaču steroidnu kremu.

Do navršene 24. godine Jonathanova je koža bila prekrivena crvenilom i ranama. Kad god bi prestao koristiti steroide, ekcem bi mu se vratio još jači.

Nakon toga mu je liječnik propisao oralni imunosupresiv, što je terapija za teži oblik bolesti, a koji se obično koristi za pacijente koji su podvrgnuti transplantaciji organa jer sprječavaju njegovo odbacivanje.

Iako mu se dermatitis nije u potpunosti očistio, bio je pod kontrolom.

Ali Jonathan je znao da ne može stalno uzimati lijekove pa je nakon dvije godine izbacio imunosupresiv. Naime, upozorili su ga da dugotrajna upotreba može izazvati rak.

Jonathan je odlučio isprobati terapiju Protopica kao posljednji pokušaj liječenja upale kože.

Krema bi mu pomogla i područje ekcema se na kratko očistilo, ali uvijek bi se vratilo nakon nekoliko dana.

Shvatio je da mu se dermatitis postupno pogoršava i unatoč povećanju količine nanesene kreme, koža nije bila pod kontrolom. Znao je da treba pronaći bolje rješenje.

Početkom 2018. godine, dok je istraživao načine kako prestati koristiti steroidne kreme, Jonathan je naišao na članke o šteti koju čini pretjerano korištenje steroida na koži i ubrzo se uvjerio da je to ono od čega pati.
Neki od argumenata su bili da ne postoje nuspojave pretjeranog korištenja krema i Jonathanu je savjetovano da nastavi koristiti steroide.

"Tijekom četiri godine pokušao sam upravljati svojim ekcemom kombinacijom steroidnih krema", izjavio je.

Jonathan je prestao koristiti tretmane steroidima u travnju 2018., a u siječnju 2019. iz upotrebe je izbacio i hidratantne kreme kako bi isušio kožu i omogućio joj da nauči sama stvoriti potrebnu količinu vlage. To je Jonathanov život promijenilo na bolje.
"Moja koža nikad nije bila u boljem stanju nego što je sada i, najvažnije, ne utječe na moj svakodnevni život. Nikad više neću nanositi ništa na svoju kožu, pogotovo ne hidratantnu kremu", rekao je Jonathan.

Međutim, ako imate problema s atopijskim dermatitisom, svakako posjetite svog liječnika i s njime raspravite o potrebnoj i željenoj terapiji.