Andropauza - muška verzija menopauze

muškarac, tip, brak, momačka večer, mladenka, seks ljubav, snovi, Seks sa šefom, Seks s bivšim, Seks sa strancem, seks ljubav, Poznavanje partnera, sigurnost, činjenica o našem partneru, Seks i romantika, stres, prijatelj, začinite vrućim seksom, seks ljubav, seks sa najboljim prijateljem, ljubav strast, svađa, parovi, partneri, živjeti zajedno, seks, Svađa broj 1, bliskost, seksomnija, Seksualno ponašanje u snu, seks ljubav, san, ozbiljan poremećaj, ovisnost o seksu, svadba, razvod, parovi, razgovor, ljubavnice, ljubav, prekid veze, bivši, Seks s bivšim, andropauza, zdravlje, Hormonalne promjene, hormoni, noćna mora, spavanje
Studeni, odnosno Movember, mjesec je kojemu je cilj informirati muškarce o bolestima koje ih pogađaju. Najčešće su to rak prostate i rak testisa, ali možemo pričati i o fenomenu koji pogađa muškarce, ali je pod povećalom znanstvenika tek posljednjih desetak godina. Riječ je o andropauzi - hormonalnoj promjeni u muškaraca.

Baš kao što žene prolaze kroz tako poznatu menopauzu, ni muškarci nisu lišeni promjena, koje su doduše, nešto suptilnije. Dugotrajan je to proces postupnog smanjenja muškog spolnog hormona, poznatiji pod nazivom andropauza.

Andropauza inače kao termin uveden u medicini 1940. godine, a definira se kao stanje u kojemu dolazi do smanjene razine testosterona i njegovih inačica, dakle, muških spolnih hormona. To stanje nastaje odjedanput, nastaje postepeno i zahvaća sve dijelove muškog organizma, objašnjava doc.dr.sc. Zoran Peršec, specijalist urolog, KB Dubrava.

Kada hormon testosteron pada, izaziva i određene promjene - od smanjenja seksualnog nagona, mišićne mase, gubitka mišićne snage, slabih kostiju pa sve do psihičkih promjena.

Emocionalne promjene, zahvaća promjene seksualiteta, zahvaća promjene hormonskog statusa i zahvaća promjene metabolizma. Dakle, jedne cjelokupne promjene, napominje doktor Peršec.

Mr.sc. Ivan Savić, specijalist urolog, KB Dubrava: Promjene koje se dešavaju i na polju spolne želje i na polju spolne moći, dakle kao erektilna disfunkcija i gubitak želje, gubitak mišićne mase, psihičke promjene u smislu sklonosti depresijama, promjene u smislu lošeg spavanja, stalnog umora.

Prema nekim procjenama, andropauzu doživljava nešto više od trideset posto muškaraca u dobi između 45. i 55. godine života, no zanimljiv je podatak da se prvi simptomi mogu javiti već u ranim tridesetima. Međutim, mogu se javiti te prve promjene vrlo rano, već u 30 -godišnjaka. Obično oko 35. One mogu nastati postepeno i mogu trajati kroz nekoliko desetljeća. Ono što je posebice zanimljivo je da te promjene mogu biti izazvane nekim čimbenicima kao što je stres, kao što je pušenje, uzimanje određenih lijekova, opioida, konzumacija alkohola, bolesti, operacije, što onda može dodatno ubrzati taj proces, kaže doktor Savić.

Za razliku od ženske menopauze koja nastupa brzo i jasno se manifestira, muški klimakterij, osim što je sporiji, ima i neke druge razlike.

Doktor Zoran Peršec: Te promjene koje proživljava tijelo žene sa svim svojim emocionalnim i fizičkim promjenama, ovdje se taj proces može provući kroz nekoliko desetljeća. One prve promjene ne moraju biti ni izražene. Onda vrlo često pacijenti, ako inzistiraju na tim tegobama, završavaju u drugim specijalističkim ordinacijama. Hrvatski urolozi su prepoznali važnost andropauze, mi imamo i zasebnu subspecijalizaciju u okviru naše struke koje omogućavaju da posebni subspecijalisti se zaista posvete ovom problemu i pokušaju ga što bolje dijagnosticirati i liječiti.

U procjeni subjektivnog stanja pacijenta, koriste se određeni testovi kako bi se došlo do procjene pati li muškarac od ovog fenomena.

Liječenje se preporučuje onim pacijentima kod kojih je dokazana smanjena razina muškog hormona. U liječenju se, osim depo preparata, koriste i potkožni implantati, naljepci i gelovi za kožu.

To su gelovi koji u sebi sadrže testosteron, koji su zgodniji, ali njihova nezgodna strana je što se moraju aplicirati svakodnevno na dijelove kože, taj dio kože poslije ne smije biti izložen suncu, problem je ako su ženske osobe u kontaktu s tim gelom, onda se on može prenijeti na njih, tako da su ipak najprikladniji pripravci depo testosterona, kaže doktor Savić.

Redoviti pregledi najbolji su način prevencije, upozoravaju stručnjaci. Nije samo mjesec studeni rezerviran za preventivne preglede i savjetovanje kod liječnika. Muškarcima savjet više - preuzmite odgovornost za vlastito zdravlje i napravite preventivne preglede kako bi vaša kvaliteta života bila besprijekorna.