ALKOHOL U BiH SVE VEĆI PROBLEM: I djeca se liječe od alkoholizma

Procjenjuje se da je konzumiranje alkohola među mladima u BiH dvostruko veće nego kada je riječ o generaciji njihovih roditelja, a bolest alkoholizma u sve većoj mjeri zahvata i pripadnice ženskog spola, pišu "Nezavisne novine".

U BiH ima sedam % ovisnika od alkohola, a najveću količinu ukupno popijenog alkohola konzumiraju upravo mladi starosnog doba od 15 do 29 godina, kaže predsjednik Udruženja alkohologa i stručnjaka za druge bolesti ovisnosti BiH Avdo Šakušić.

On je naveo da se posljednjih godina povećava broj alkoholičara, posebno zbog teške materijalne situacije. Šakušić dodaje da su oboljenja jetre, kao posljedica dugotrajnog konzumiranja alkoholnih pića, po broju oboljelih na trećem mjestu na svijetu, što pokazuje koliko je alkoholizam veliki problem.

Nacionalni koordinator Republike Srpske za borbu protiv narkomanije i alkoholizma Tatjana Maglov ocjenjuje da je najveći problem to što se granica kada djeca počinju da konzumiraju alkohol stalno pomjera naniže.

Glasnogovornik Ombudsmana za djecu RS Vesna Popović kaže da se, prema posljednjem istraživanju koje je provela ova institucija, stalno pomjera naniže starosna granica kada mladi počinju da konzumiraju alkohol, pa je zabilježen i slučaj da se devetogodišnji dječak liječi od alkoholizma.

Predsjednik Udruženja za prevenciju ovisnosti narkomanije, alkoholizma i drugih toksikomanija BiH Enver Dervišević istakao je da se u BiH, zbog popratnih i tranzicijskih problema, malo pažnje posvećuje borbi protiv alkoholizma, zbog čega se sve veći broj mladih odaje alkoholu koji je često "ulaznica" u narkomaniju.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazali su da u BiH godišnje svaki alkoholičar prosječno popije 60 litara alkohola.

Srna