Ako baš ne morate, ne radite ovo poslije pranja zuba

zubi, zdravlje, zdravlje, zubi, zubi, zdravlje, karijes, zubi, zubar, zubi, strah, zubar, zubi, BIH, zubi, karijes, zubi, antibakterijska voda, ispiranje usta, zubi, namirnice, zdravlje, zubi, sprečava stvaranje zubnih naslaga i karijesa, parodonta, pokvareni zubi , ortodontske anomalija , namirnice, napitci, žuti zubi
Grgljanjem antibakterijske tekućine ubijate i dobre bakterije koje opuštaju krvne žile i tako povećavate krvni tlak.

Nakon što su sudionici studije koristili Corsodyl, tekućinu koja sadrži snažan antiseptik, za samo nekoliko sati porastao im je krvni tlak.

Profesorica Amrita Ahluwalia, koja je vodila studiju, kaže: 'Svakodnevno ubijanje svih tih dobrih bakterija je jako loše jer samo malo povećanje krvnog tlaka značajno utječe na rizik od srčanog i moždanog udara.'

U studiji je uspoređivan krvni tlak 19 zdravih volontera koji su jednom dnevno koristili tekućinu brenda Corsodyl. Njihov krvni tlak porastao je između 2 i 3,5 jedinica.

To se događa unutar jednog dana od korištenja tekućine za ispiranje usta, napisali su znanstvenici u listu Free Radical Biology And Medicine.

Svako povećanje krvnog tlaka za dvije jedinice povećava rizik od srčanog udara za sedam posto, zaključeno je u posebnom istraživanju. Kad je moždani udar u pitanju, rizik se povećava za 10 posto.

Profesorica Ahluwalia, sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu, kaže: 'Ne kažemo da ljudi trebaju prestati koristiti antiseptičku tekućinu ako imaju problema sa zubima ili upaljene desni, ali se pitamo zašto svi ostali to rade.'

Corsodyl sadrži 0,2 posto antiseptika klorheksidina (chlorhexidine), koji ubija mikroorganizme potrebne za stvaranje nitrita, zahvaljujući kojima se krvne žile pravilno šire. Zbog ispiranja usne šupljine dolazi do smanjenja proizvodnje nitrita u ustima za čak 90 posto, a u krvi za 25 posto.

Iako sve tekućine za ispiranje usta ne sadrže sporni antiseptik u istoj koncentraciji, prof. Ahluwalia ističe da i u manjoj koncentraciji može poremetiti ravnotežu zdravih bakterija.

Stomatolog Richard Guyver kaže da bi bio vrlo oprezan kod donošenja zaključaka na osnovi ovako male studije.

IL/DailyMail