9 činjenica o srcu koje niste znali

mjesec, bolesti, istraživanje, srce, činjenice, saznati , Humanitarna akcija, Iva Šunjić, djevojčica, operacija, vijesti

1. Srce odraslog čovjeka kuca oko 100.000 puta dnevno, 3.600.000 puta godišnje te 2,5 milijardi puta tokom života. To je barem jedan otkucaj svake sekunde ili 60-100 puta u minuti, po American Heart Association. Za osobe čiji je broj otkucaja srca bliži 60 otkucaja u minuti (bpm), to je oko 86.000 puta na dan, a 144.000 puta dnevno za one koji su bliže 100 otkucaja u minuti.

2. Općenito, kako djeca rastu i odrasli stare, otkucaji srca su sve manji.

Novorođenče (0-11 mjeseci): 70-160 otkucaja u minuti
1-4 godine: 80-120 otkucaja u minuti
5-9 godina: 75-110 otkucaja u minuti
Djeca 10+ godina i odrasle osobe (ne-sportaši): 60-100 otkucaja u minuti
Odrasli (sportaši): 40-60 otkucaja u minuti

3. Bolesti srca nisu samo „ubojica" broj jedan muškaraca, već i žena. Više žena umire od bolesti srca nego od većine vrsta raka, kaže dr. Beckerman.

4. Veličina srca ovisi o veličini osobe, kao i o zdravlju srca. Općenito govoreći, zdravo srce je veličine čovjekove šake. No, to samo vrijedi za zdravo srce. "Srce se može povećati kao odgovor na određena stanja", kaže dr. Kathryn Boling. Na primjer, kongestivno zatajenje srca može uzrokovati uvećanje srca, objašnjava American College of Cardiology .

5. Otkucaji srca padaju kada spavamo. Noću, otkucaji mogu pasti ispod 60 u minuti. Zašto je to tako? "To je zato što se metabolizam usporava, a parasimpatički živčani sustav koji usporava srce i opušta, je aktivniji", kaže dr. Kathryn Boling.

6. Iako su bolesti srca jednako opasne kod jednog i drugog spola, simptomi srčanog udara su različiti kod muškaraca i žena. Dok se kod muškaraca često pojavljuje bol u prsima, znojenje i mučnina, žene imaju otežano disanje, vrtoglavicu, nesvjesticu, bol u donjem dijelu prsa ili gornjem dijelu trbuha, te gornjem dijelu leđa.

7. Razina aktivnosti je najveći potencijalni faktor rizika za bolesti srca. „Osobe s malo tjelesne aktivnosti imaju 2 puta veći rizik za oboljevanje od srčanih bolesti od onih koji su aktivni", kaže dr. Beckerman, te dodaje: „80% srčanih bolesti može se spriječiti zdravim životnim odlukama".

8. Depresija povećava rizik za srčani udar, osobito kod žena. Žene koje imaju manje od 55 godina i pate od umjerene ili teške depresije, imaju 2 puta veći rizik za srčani udar i srčane bolesti.

9. Prekomjerno sjedenje je povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Kaže se da je sjedenje novo pušenje. Brojne studije pokazuju da je provođenje većine dana u sjedećem položaju povezano sa kroničnim bolestima, uključujući i bolesti srca.

Izvor: kiwi.hr