8 stvari koje će vas ove zime održati zdravima

Svake zime ista briga: Kako se othrvati virusima i bakterijama koje svake zime kreću u napad na naš oslabljeni imunološki sustav?

I dok neki imaju svoje tradicionalne zdravstvene navike kojima jačaju imunosustav, neki kreću u borbu tek kada sinusi postanu neprohodni, kihanje postane uobičajena pojava, a maramice nezaobilazni "modni dodatak" u torbicama.

Kako biste to spriječili, neke stvari možete promijeniti već danas i omogućiti svom organizmu lakšu borbu protiv prehlade i gripe.

1. Utoplite se

Znamo da je potpuno nepotrebno naglašavati kako se za vrijeme hladnijih dana trebate odjenuti toplo, ali unatoč tome što to gotovo svi znaju, neki će ipak, primjerice, za vrijeme subotnjeg izlaska, zanemariti tu "logičnost". nemojte zbog mode zanemariti zdravlje. Toplo se odjenite kako ne biste "zaradili" simptome prehlade ili gripe koje bi vas mogle "prikovati za krevet".

2, Ne posuđujte svoje stvari

Može zvuičati grubo i sebično, ali je potrebno. Ako od nekoga tko je bolestan posudite olovku ili nešto drugo postoji mogućnost da ćete se zaraziti. Izbjegavajte posuđivati svoje ili uzimati tuđe stvari ako vam je imunološki sustav oslabljen.

3. Uzimajte cink

Cink doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava pa vodite računa da svoj organizam opskrbite s preporučenim dnevnim dozama.

4. Nemojte se ulijeniti

Zima je idealno vrijeme da više vremena provedete odmarajući na kauču ispred TV-a. ali, ma koliko vas mamila ta ideja da se ušuškate ispod tople dekice, trebali biste joj se oduprijeti. Nemojte odgađati fizičku aktivnost jer ona jača imunološki sustav.

5. Perite ruke

Bilo ljeto ili zima nemojte zaboravljati na svoje higijenske navike. Najviše bakterija u naš organizam ulazi preko nečistih ruku pa ih redovito perite.

6. Dobro se naspavajte

Kvalitetan san recept je za očuvaje zdravlja, posebice za vrijeme zime, pa si svakako osigurajte osam sati kvalitetnog noćnog sna.

7. Jedite voće i povrće

Uzimanje vitamina C kao dodatka prehrani tijekom hladnijih mjeseci dobra je ideja, ali puno bolja ideja je jesti raznoliko voće i povrće i organizam opskrbiti svim potrebnim hranjivim vrijednostima. Iako je ponuda voća i povrća tijekom zime ograničena, ipak su vam na raspolaganju "zimske" namirnice koje će osigurati vašem organizmu ono što vam je potrebno.

8. Ostanite hidratizirani

Iako se u ovim mjesecima manje znojimo pa samim time i osjećamo manju potrebu za hidratacijom. Ne dopustite da vas to zavara i pazite da i tijekom zimskog razdoblja budete hidratizirani.

Izvor: vecernji.hr

Tagovi: zima prehlada
03.12.2015 u 14:56