8 namirnica koje pomažu u smanjenju upala

namirnice, protiv upale
Hrana koju jedemo ima važnu ulogu za zdravlje našeg organizma, pa tako može i smanjiti upale koje se javljaju u tijelu.
Kako biste što bezbolnije i brže smirili upale, ali ih i prevenirali, donosimo vam listu namirnica koja će vam biti od velike pomoći.

1. Borovnica
Ta sitna bobica bogata je antocijanom koji je moćan antioksidans.. Zbog svog protuupalnog djelovanja pomoći će u borbi upala kao što su giht i osteoartritis. Borovcnie također poboljšavaju koncetraciju i daju energiju.

2. Sirovi kakao
Sirovi kakao izuzetno je bogat antioksidansima koji su odličan saveznik u borbi protiv raznih bolesti, istaknula je nutricionistkinja Alma Bunić. Sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u usporedbi s bilo kojom namirnicom. Uz to bogat je mineralima, pogotovo magnezijom, koji pomaže u borbi protiv stresa. Kakao sadrži polifenole koji štite od srčanih oboljenja, karcinoma i drugih bolesti.

3. Kokosovo i maslinovo ulje
Kokosovo ulje, baš kao i maslinovo djeluje antibakterijski i antivirusno. Liječi kardiovaskularne probleme i snižava kolesterol.

4 Cimet i kurkuma
Cejlonski cimet ima ljekovita svojstva. Pomaže kod upala i infekcija. Sadrži visoke razine antioksidanta i fenola koji pomažu kod infekcije. Kurkuma je naročito ljekovit začin je posjeduje anti-upalna svojstva, kazala je nutricionistkija Bunić.

Obnavlja crijevnu floru, smanjuje nadutost, smanjuje upale kod artritisa i s razlogom je jedan od najpopularnijih začina. Kurkuma u kombinaciji s medom odlična je kao prirodni antibiotik.

5.Orašasti plodovi
Orašasti plodovi bogati su omega 3 masnim kiselinama, pogotovo bademi, orasi i lješnjaci koji su krcati magnezijem, mineralom koji pomaže u jačanju imuniteta. Bogati su vlaknima koji daju osjećaj sitosti.

6. Peršin
Ima visoke nutritivne vrijednosti i odličan je izvor vitamina C. Liječi upale i dobar je izvor folne kisleine koja je dobra za zdravlje srca. Može smanjti učestalost gripa i prehlada zbog svog protuupalnog djelovanja.

7.Kelj
Peršin nije jedino povrće koje djeluje protuupalno. Kelj je namirnica koja ima snažno antioksidativno djelovanje. Jača imunitet zbog vitamina C koji izvrsno djeluje na krvožilni sustav i smanjuje rizik od srčanog udara.

Budite pažljivi s povrćem. Iako je špinat primjerice dobra i zdrava hrana ne bi ga trebale konzumirati osobe s bubrežnim problemima. Špinat može potaknuti bubrežni kamenac i stvaranje upala, napominje nutricionistkinja Alma.

8. Plava riba
Srdele, inčuni, skuša i tuna sadrže visoke razine omega 3 masnih kiselina koje su odlični čuvari krvožilnog sustava. Plava riba bogata je proteinima i vitaminima D i B. Odlične su za zdravlje kostiju jer poboljšavaju apsorbciju kalcija.
Treba napomenuti kako losos ne bi trebali konzumirati iako sadrži omega 3 masne kiseline. Naime, uz omega 3 losos sadrži i omega 6 masne kiseline koje djeluju upalno, istaknula je Bunić.

Sve te namirnice trebali bi jesti svakodnevno , a plavu ribu barem 2 do 3 puta tjedno. Važno je napomenuti kako nezdrava hrana može potaknuti i ubrzati taj proces upala u tijelu, dodala je nutricionistkinja Alma.

zadovoljna.hr