7 razloga za sočni griz trenutno najjeftinijeg voća

Osim kao osvježenje u najvrućim ljetnim danima u zelenoj ‘lopti' često razvučenoj u svim oblicima kriju se brojne blagodati za naše zdravlje, osim toga lubenica je dio gastronomske scene koja joj je dala važnu ulogu nositeljice često neočekivanih okusa.

1. Lubenica pomaže pri oslobađanju tijela od nakupljenih toksina zahvaljujući organskom spoju citrulinu, aminokiselini koja filtrira jetru i bubrege od nakupljenog amonijaka.

2. Sočni plod sadrži visoku nutritivnu gustoću, čak 92 posto njezinog sadržaja je voda, u 100 grama sadrži tek 30 kalorija dok ostatak njezinog sastava čine vitamini A, B1 I B6 te minerali kalij i magnezij.

3. Za osobe sa slabim libidom, lubenica je idealna namirnica zbog blagodati već spomenutog citrulina koja ima svojstvo opuštanja krvnih žila čime direktno utječe na libido. U 120 grama lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina.

4. Crne koštice iz srca ove sočne namirnica obiluju magnezijem, fosforom, kalijem a iznimno su poželjne zbog svojstva čišćenja bubrega. Čaj od koštica posebno je učinkovit kod bubrežnog kamenca jer ga uspješno razbija. U kini se koštice čak prže i poslužuju kao grickalice.

5. Naša koža ljubi lubenicu zbog vitamina A koji je nužan za održavanje njezinog zdravlja a 100 grama sočnog ploda sadrži čak 560 mg prirodnog antioksidansa kojima se pridružuju još i vitamin C, likopen i betakaroten moćni antioksidansi koji sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala na organizam.

6. Velike količine vitamina B6, tiamina, vitamina C i mangana stanuju upravo u sočnoj kugli. Hrana bogata vitaminom C pomaže imunološkom sustavu, dok je mangan kao element u tragovima važan za zdravu kožu i kosti.

Zadovoljna.hr

7. Gastronomija je prepoznala blagodati lubenice i stavila je u kontekst najmaštovitijih jela. Voćna juha jedno je od njih koja se priprema s usitnjenim komadima lubenice, dinje i kivija s dodatkom jogurta, španjolski gazpacho ili hladnu juhu možete također pripremiti s dodatkom lubenice. A jedno od neuobičajenih izdanja je svakako tajlandski umak, čiji recept možete lako savladati.