7 neočekivanih ‘mjesta’ u domu zbog kojih ne možete prestati kihati

kihanje alergija
Kihanje, curenje nosa i kašljanje uobičajena je reakcija kada se nalazite u parku. No jeste li se zapitali zašto imate ove simptome kada se nalazite u domu, a svi su prozori zatvoreni?

Vaš dom skriva mjesta, stvari i pojave koje mogu izazvati najčešće simptome proljetnih alergija poput kihanja, curenja nosa ili kašljanja. Ti se simptomi mogu suzbiti odgovarajućim lijekovima i prirodnim pripravcima, ali i eliminacijom uzročnika u domu. Evo na koje biste dijelove trebali pripaziti:

1. Drveni pod
Tepih ispred ulaznih vrata nije sposoban ‘uhvatiti' svu pelud koja se možda zalijepila za vaše cipele. Ako ne skinete obuću nakon ulaska u kuću, mogli biste ju prenijeti po svojem domu, a prvenstveno po drvenom podu. Da biste spriječili neugodne posljedice, nemojte samo metlom počistiti nečistoće s poda, već ih i operite sve eventualne alergene mokrom krpom.

2. Filteri usisavača
Redovito usisavanje doma je apsolutni imperativ ako želite održati higijenu doma. No ako koristite loše filtere, većina alergena mogla bi se vratiti u vaš životni prostor. Investirajte u kvalitetne filtere, vaša će vam pluća biti zahvalna.

3. Kućni ljubimci
Psi obožavaju igrati se i trčati po travnjacima i livadama. Njihova dlaka, s druge strane, može privući mnoštvo peludi. Zato je važno dobro obrisati i iščetkati kućnog ljubimca prije nego što ga pustite da ih raznese po kući. Otkrijte i ovih 5 načina kako nam ljubimci mogu pospješiti zdravlje.

4. Nova boja zidova
Nova boja na zidovima mogla bi vam podariti curenje nosa ako ne čitate deklaracije na proizvodima. Poželjno je koristiti boje s niskom razinom hlapivih organskih spojeva (HOS), jer one mogu pogoršati simptome osobe koje pate os astme ili preosjetljivosti na kemikalije.

5. Vlažne kupaonice
Vruća voda prilikom tuširanja ili kupanja može ostaviti vlažne kapi na zidovima kupaonice, a s vremenom ih pretvoriti u plijesan na zidovima. Zaustavite ovaj proces tako što ćete prebrisati kupaonicu nakon korištenja, a sušilom za kosu osušiti vlažne dijelove.

6. Posteljina
Grinje su sastavni dio našega života, ali i uzročnici mnogih alergija. Ova mikroskopska bića obožavaju posteljinu u krevetu, koja se preko noći može ovlažiti i tako stvoriti još plodnije tlo za njihovo množenje. Da biste ih eliminirali, perite posteljinu redovito, a svako jutro raskrijte krevet i pustite da se plahte osuše.

7. Kišnica u vrtu
Kišnica u posudama, vrtnim fontanama i drugim predmetima za sakupljanje vode na otvorenom može privući plijesan (i komarce) ako dugo stoji na jednom mjestu. Vodite računa da redovito praznite kantice u vrtu kako ne biste stavili u opasnost svoje zdravlje.

Zadovoljna.hr