7 namirnica za lijepe i zdrave nokte

bijela jaja , smeđa jaja, razlike, stručnjaci, kuhana jaja, ljuska jajeta, Nutricionisti, jaja, peradari , nestašica konzumnih jaja, Zdravi nokti, namirnice, jaja, kod na jajetu, jaja, hladnjak, čuvanje

Zdravlje i izgled noktiju možemo poboljšati jedenjem hrane koja je bogata nutrijentima. Budući da tijelo prvo šalje hranjive tvari do vitalnih organa, nokti često ostaju „zakinuti" osobito ako prehrana nije bogata važnim nutrijentima. Svaki taj nedostatak vidi se na noktima.

Čak i ako se hranite zdravo, to ne znači da će vaši nokti biti oslobođeni od problema kao što su lomljenje, slabi rast ili bijele mrlje na noktima. Određene namirnice bogate hranjivim tvarima će pomoći vašim noktima da budu zdravi, čvrsti i izgledaju lijepo.

Donosimo vam sedam namirnica koje će potaknuti rast noktiju i omogućiti im da budu čvrsti i zdravi.

1. Jaja

Ova je namirnica bogata proteinima, što je ključ za rast jakih noktiju. S obzirom da su nokti građeni od proteina, vrlo je važno unositi u organizam dovoljnu količinu proteina. Jaja su bogata i vitaminom B7 (biotinom) za kojeg se pokazalo da pomaže u rastu noktiju, njihovoj čvrstoći i smanjenju listanja. Nedostatak proteina može uzrokovati bijele mrlje na noktima.

2. Brokula

Aminokiselina cistein je također važna za zdravlje noktiju jer izgrađuje keratin noktiju. Brokula je odlična namirnica bogata cisteinom, kao i jogurt, žumanjak, meso peradi, češnjak i luk.

3. Losos

Losos je riba koja sadrži puno omega-3 masnih kiselina, proteina i cinka koji ima važnu ulogu u sintezi proteina, a važan je i za rast tkiva. Također sadrži hranjive tvari selen i bakar, koji pomažu u proizvodnji kolagena koji potiče rast noktiju. Cink se nalazi i u biljnim izvorima kao što su sezam, sjemenke bundeve, žitarice i mahunarke.

4. Kokosovo ulje

Konzumacija zdravih masti, kao što je kokosovo ulje, povećava sposobnost tijela da apsorbira nutrijente. Kokosovo ulje također sadrži vitamine A, D, E i K koji doprinose rastu noktiju.

Kokosovo ulje je izvrsno za kožu i nokte jer ih hrani i hidratizira. Sigurno je rješenje za sprječavanje suhoće i ljuštenja kože. Zbog toga je idealno rješenje za njegu kože oko noktiju i dubinsku hidrataciju noktiju.

5. Špinat

Zeleno lisnato povrće je vrlo zdravo za cjelokupno zdravlje. Preporučuje ga se redovito jesti zbog velike količine hranjivih tvari koje sadrži. Špinat je osobito dobar za zdravlje noktiju jer sadrži vitamine A, B, E, željezo, kalcij, magnezij i folnu kiselinu - sve ove hranjive tvari potrebne su za rast i čvrstoću noktiju.

6. Piletina

Poput jaja, piletina također sadrži proteine i vitamine B skupine koji su važni za nokte. Osim toga, piletina sadrži i cink. Ta tri nutrijenta su odlična kombinacija za jačanje i rast noktiju.

7. Crveno meso

Crveno meso je bogato željezom koje je vrlo važno za zdravlje noktiju. Nedostatak željeza može uzrokovati suhe i krhke nokte, stoga je vrlo važno opskrbiti se ovim mineralom. Osim mesa, izvori željeza su i riba, školjke, iznutrice, zeleno lisnato povrće i mahunarke.

Izvor: kiwi.hr