6 zelenih 'moćnika' koji će otjerati i najtvrdoglavije komarce

lavanda, lijek, načini, lavanda, miris, lavanda, ulje lavande, komarci, biljke, korisne kućne biljke, lavanda, ljekovito bilje, stres
Srećom, postoji mnogo biljaka čiji snažni mirisi učinkovito odbijaju komarce i koji nisu neugodni našem nosu.

Uz velike vrućine stigli su komarci pa je sada pravo vrijeme da naučite kako spriječiti neugodne ubode. Mnoge nama poznate biljke učinkovito odbijaju male krvoločne napasti.

Neke od njih poznati su začini i možete ih sami zasaditi, a njihove listove malo zgnječiti među dlanovima i zatim utrljati na kožu. Druge biljke čija esencijalna ulja tjeraju komarce možete lako pronaći na našim tržnicama ili u trgovinama.

Komarci ne mogu podnijeti miris bosiljka, a brojna istraživanja pokazuju da su njegova esencijalna ulja toksična za larvu komaraca

1. Matičnjak
Na našem području ovu biljku često zovu i melisa zbog njezinog latinskog naziva Melissa officinali. Utrljajte ju na kožu i njezin blagi limunasti miris odbit će komarce. Uz to, matičnjak je poznat i kao iznimno umirujuća antibakterijska biljka.

2. Mačja trava (ili mačja menta)
Ova mirisna rođakinja mente, u sebi sadrži spoj nepetalakton koji odbija razne insekte, a njezin miris na vašoj kožu otjerat će i dosadne komarce.

3. Bosiljak
Komarci ne mogu podnijeti miris ovog omiljenog začina, a brojna istraživanja pokazuju da su esencijalna ulja koja se nalaze u bosiljku toksična za larvu komaraca.

Ako planirate druženje na otvorenom, možete zapaliti laganu vatru u starom roštilju, a u nju ubacite malo kadulje ili ružmarina

4. Lavanda
Moćna lavanda je poznata kao biljka koja učinkovito tjera komarce, a s njima moljce i muhe. S obzirom na jačinu i intenzitet njezinog specifičnog mirisa, možete probati riješiti se komaraca stručcima lavande koje ćete objesiti u kući. Ako ih ne otjerate na ovaj način, onda ipak lavandu utrljajte na kožu.

5. Kadulja i ružmarin
Ako planirate druženje na otvorenom, možete zapaliti laganu vatru u starom roštilju. U nju ubacite malo kadulje ili ružmarina. Miris koji će se širiti nakon toga bit će ugodan za vaš nos, ali neugodan komarcima. Vi samo imajte na umu da ih neće biti u vašoj blizini dokle god oko vas ima dima stoga održavajte vatru.

6. Citronela
Ova biljka odavno je poznata kao jedna od najučinkovitijih u borbi protiv komaraca. Eterično ulje citronele možete nabaviti u svim biljnim drogerijama ili bio trgovinama. Pomiješajte ga s baznim prirodnim uljem za tijelo po svojoj želji (arganovo, bademovo, kokosovo) i namažite kožu.

zadovoljna.hr