6 namirnica koje su zdravije nakon što ih skuhate

paradajz, likopen, zdravlje, rajčica, zdravlje, paradajiz, hrana, ljeto, voće, paradajiz, dijeta, mršavljenje uz trening, namirnice, kuhanje, zdravlje, rajčica, pluća, Zaštita od raka pluća, savjeti, jestivost, povrće, rajčice  , paradajiz
Rajčica

Rajčica u sebi sadrži kemijsku komponentu koja se zove likopen, a koja se smatra antioksidansom. Kuhanje rajčice s maslinovim uljem 15-30 minuta povećava sadržaj likopena, stoga nutricionisti preporučuju da od rajčica pripremite umak za tjesteninu, ribu ili piletinu.

Mrkva

Kuhanje mrkve zvuči pomalo nepotrebno budući da je ovo povrće odlično i sirovo, međutim kuhanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više karotenoida i vitamina C. Karotenoid pomaže u zaštiti tijela od slobodnih radikala, stoga je odličan za vaše zdravlje. Mrkvu možete i ispeći te preliti s malo meda i javorovog sirupa.

Kupus

Kupus je bogat hranjivim vrijednostima kako god ga konzumiramo, ali kuhanje kupusa povećava sadržaj željeza. Iako kupus sadrži istu količinu kalcija i sirov i skuhan, kako biste povećali količinu kalcija koje vaše tijelo doista apsorbira možete ga koristiti s ostalim namirnicama koje su bogate kalcijem. Primjerice, možete napraviti pizzu s ricotta sirom i prekriti ju s malo kupusa.

finirecepti.net.hr