6 najprljavijih mjesta u trgovačkim centrima

bakterije, najprljavije mjesto, shopping
UMIVAONIK I SLAVINA
Najprljavije mjesto u javnom EC-u su umivaonik i slavina, a razlog je vrlo jednostavan jer upravo ta mjesta dodirujemo odmah nakon obavljanja nužde. To dokazuju i brisevi na kojima je pronađeno veliki broj bakterija opasnih po zdravlje poput Escherichije coli koje se na vlažnoj površini razmnožavaju nevjerojatnom brzinom.

Zaštitite se: Nakon obavljanja nužde dobro operite ruke, sapunajte ih barem 20 sekundi te dobro osušite. Vrata otvorite i zatvorite podlakticom.

STOLOVI U RESTORANIMA
Čak i kada konobar pred vama prebriše stol to ne znači da je doista čist. Ako nisu dobro oprane vlažne krpe za suđe idealno su mjesto razmnožavanja bakterija te prenošenje istih s jednog mjesta na drugo.

Zaštitite se: Mokre maramice za dezinfekciju različitih površina idealne su za ovakvu situaciju. Njima prebrišite cijeli stol.

RUKOHVAT NA POKRETNIM STEPENICAMA
Istraživanje u kojem je uzet bris s rukohvata pokretnih stepenica u jednom šoping centru otkriveni su šokantni rezultati pronađeni su tragovi krvi, urina, fekalija, bakterije E. coli te sluzi kojom se prenose i virusi.

Zaštitite se: Izbjegavajte hvatanje za rukohvat koliko god možete, a ako to ne možete učiniti s sobom nosite vlažne maramice te nakon korištenja stepenica dobro prebrišite ruke.

TIPKOVNICA BANKOMATA
Na uzorku od 38 bankomata na svakoj je tipki otkriveno oko 1200 različitih tipova mikroorganizama među kojima se nalaze i opasna bakterija E. coli, virus gripe i prehlade.

Zaštitite se: Tipke pritišćite zglobom kažiprsta te nakon korištenja bankomata operite ili prebrišite ruke.

GARDEROBA
Opasnost se ne krije u garderobi već u odjeći koju isprobavate. Na testiranju u trgovinama gdje su uzeti uzorci s donjeg rublja i hlača koje su u prodaju, pronađeno je više različitih vaginalnih i fekalnih iscjedaka te vrlo opasna i otporna bakterija MRSA.

Zaštitite se: Odjeću obavezno isprobavajte preko rublja i izbjegavajte tanga gaćice. Svakako operite ruke nakon izlaska iz trgovine, a kupljeno rublje obavezno operite prije nošenja.

TESTERI
S obzirom da je šminku, pogotovo sjajila i ruževe prije kupovine potrebno isprobati treba biti oprezan i pametan jer se na gotovo svakom uzorku kriju opasne bakterije poput stafilokoka, streptokoka i Escherichije coli, uzročnici raznoraznih bolesti koje se prenose prljavim rukama.

Zaštite se: Izbjegavajte korištenje kozmetičkih uzoraka direktno na usta, oči ili lice. Ako vam jednokratni uzorci nisu dostupni, prebrišite ruke mokrim maramicama, a suhom prebrišite ruž ili četkicu testera. Šminku prvo nanesite na gornji dio šake te nakon toga prstom na usne.

zadovoljna.dnevnik.hr