5 znakova da tijelu nedostaje ugljikohidrata

ugljikohidrati, znakovi, tijelo, ugljikohidrati, znakovi

Loš zadah

Prehrana s niskim unosom ugljikohidrata potiče brzo sagorijevanje masti. Tijekom tog procesa oslobađaju se ketoni koji izazivaju neugodan zadah. Takav se loš zadah ne može riješiti vodicama za usta i korištenjem konca jer nije posljedica loše oralne higijene, tvrde stomatolozi.

Sporiji oporavak nakon treninga

Manjak ugljikohidrata tjera tijelo da koristi proteine za normalne mišićne funkcije uključujući i njihovu izgradnju. Ugljikohidrati su čuvari mišića i energije, što znači ako ih nema dovoljno tijelo se sporije oporavlja od treninga.

Usporeni rad mozga

Baš kao tijelo, i mozak se oslanja na ugljikohidrate koji se pretvaraju u glukozu, a potom i u energiju. Ako ne dobiva potrebnu glukozu, mozak ne može raditi uobičajenim tempom. Istraživanja su potvrdila da žene koje su na prehrani s niskim unosom ugljikohidrata, imaju lošije rezultate na testovima pamćenja nego one koje unose veće količine ugljikohidrata.

Loše raspoloženje, nervoza i umor

Ljudi kojima nedostaje ugljikohidrata češće su nervozni, umorni i jače osjećaju posljedice stresa, potvrdile su studije. Razlog za to krije su u ugljikohidratima koji su nužni u proizvodnji serotonina, kemikalije u mozgu odgovorne za dobro raspoloženje, piše The Huffington Post.

Probavni problemi i zatvor

Prve naznake da tijelu nedostaje ugljikohidrata su problemi s probavom, točnije zatvor. Izbjegavanjem namirnica kao što su batati i punozrnate žitarice bogate ugljikohidratima, ali i vlaknima vode ka konstipaciji. Vlakna potiču probavu.

Izvor: 24sata.hr