5 znakova da ste izgorjeli pod stresom

stres, znakovi, patnja, pospanost, buđenje, Rano buđenje
Ako uočite kako i vi patite zbog ovih simptoma, probajte se svakodnevno uhvatiti u koštac sa svojim problemima i odvojiti malo vremena za opuštanje.
1. Bruksizam

"Bruksizam je pretjerano stiskanje zubi bez svjesne kontrole. Škripanje zubima karakteristično se javlja noću tijekom spavanja i posljedica je stresa, anksioznosti i psihičke napetosti. Bruksizam je kod većine pacijenata prolazna pojava, koja nestaje kada se pacijent riješi stresa", tvrdi stomatolog Tomislav Flegar.

S našim stručnjacima se slažu i oni njemački: "Naše istraživanje pokazalo je kako su škripanju zubi najsklonije osobe koje se ne znaju nositi sa stresnim situacijama na poslu. Oni radije biraju `bijeg od problema`, nego konstruktivno rješenje, što samo pojačava osjećaj stresa", zaključila je Maria Giraki s njemačkog Sveučilišta Heinrich-Heine.
2. Glavobolje vikendom

Jedva ste dočekali slobodni dan, želite dulje spavati i posvetiti se hobijima, no naglo opuštanje može uzrokovati migrenu ili glavobolju, tvrdi dr. Todd Schwedt, direktor Centra za glavobolje Sveučilišta u Washingtonu. rješenje je u svakodnevnim fazama opuštanja i nemijenjanju navika slobodnim danima. U subotu se ustajte u isto vrijeme kao i preko tjedna,a svaki dan odvojite 15-ak minuta za odmor. Isključite mozak, dišite duboko, sanjarite i uživajte.
3. Bolne mjesečnice

Žene koje su pod najvećim utjecajem stresa su više nego dva puta sklonije bolnim mjesečnicama u odnosu na opuštenije žene. Istraživači tvrde kako je posrijedi neuravnoteženost hormona izazvana stresom. Vježbanjem možete ublažiti i stres i grčeve za vrijeme menstruacije tako što čete smanjiti aktivnosti simpatičkog živčanog sustava.
4. Čudni snovi

Snovi obično postaju pozitivniji kako spavate, pa kada se probudite tada ste boljeg raspoloženja nego kao kad ste tek zaspali. Ako ste pod stresom i češće se budite, prekinut ćete taj proces i dozvoliti negativne slike. Dobre navike spavanja mogu pomoći i spriječiti ovo. Probajte spavati oko sedam sati, izbjegavajte kofein i alkohol prije počinka i iz spavaće sobe izbacite televizor, računalo, pa čak i knjige. Spavaća soba je samo za spavanje.
5. Slatko, slatko, slatko

Ako ste osjetili iznenadnu i neutaživu želju uza slatkim, nemojte svaki put okriviti svoje hormone - stres je vrlo vjerojatno uzrok. Kada su istraživači Sveučilišta u Pennsylvaniji ispitali žene pred menopauzu i one koje su ju prošle, ustanovili su samo mali pad želje za slatkim nakon menopauze - manji nego što bi se mogao objasniti hormonalnom vezom. Autori studije tvrde kako je najvjerojatnije posrijedi stres ili neki drugi faktori.

izvor: ordinacija.hr