5 trikova protiv bolova zbog kojih nećete pomisliti na ljekarnu

prehlada, bolovi, trikovi, prirodni lijek
1. Mažuranom protiv kašlja
Čaj, limun i med važan su trio u borbi protiv prehlada. No ako vas boli grlo i muči neumoran kašalj pomoći će vam i ako u ustima progrgljate zagrijanu običnu vodu u koju ste dodali dvije do tri kapi esencijalnog ulja mažurana - tvrdi slavni američki liječnik Fred Pescatore.

2. Mentol protiv začepljenih sinusa
Imate li problema sa začepljenjem sinusa, a posebice tijekom zimskih mjeseci nabavite ovlaživače prostora. Ovi aparati dodaju vlagu u topao i suh grijani prostor, i tako spašavaju vaše dišne putove. Začepljene sinuse, pak, provjereno otvaraju gelovi na bazi mente, koje možete namazati na predio prsa, ili staviti kapljicu točno ispod nosa.

3. Lavandom protiv glavobolje
Osjećate li početak glavobolje- udisanje lavandinog ulja opustit će napete mišiće u ramenima i ponuditi vam olakšanje od bolova. Novija istraživanja iz američkog časopisa Neurology pokazuju da će pojavu jakih migrena kod osoba koji od njih pate smanjiti svakodnevno uzimanje 48 grama biljke butterbar (lat. Petasites hybridus) iz porodice tratinčica. Dakako, prije uzimanje bilo kakvih novih suplemenata konzultirajte se sa svojim liječnikom.

4. Jogom protiv nesanice
Jedna američka studija pokazala je da svakodnevno izvođenje joge smanjuje nesanicu kod osoba treće životne dobe. Ispitanici su izvodili različite vježbe iz joge u trajanju od šest mjeseci tijekom kojih su zaspali 10 minuta ranije i snivali sat vremena duže svake noći od osoba istih godina koji se nisu bavili ovom aktivnošću.

5. Ledom protiv nadraženih mišića
Fred Pescatore tvrdi da su u nekim slučajevima najjednostavniji recepti protiv bolova - najbolji. Da bi spriječili jaku bol u mišićima nakon oštre vježbe u teretani, američki liječnik sugerira ledene obloge na nadražene mišiće. U smanjivanju boli pomoći će i kratko uranjanje tijela u ledenu kupku.

Savjet plus:
Protiv zimske depresije borite se kurkumom. Indijci su proveli obuhvatno istraživanje koje je pokazalo da ovaj aromatičan azijski začin jarko žute boje uistinu podiže raspoloženje kod redovitih konzumenata, te da ima vrlo slično djelovanje kao i neki medicinski antidepresivi.

zadovoljna.hr