5 stvari koje nikad ne smiješ jesti na prazan želudac - 31.05.2018

prazan želudac, jelo, stručnjaci

Ujutro si morala obaviti još neke stvari prije doručka, a onda si odjednom shvatila da si jako gladna, a nemaš baš vremena za spravljanje... U takvim trenucima znamo zgrabiti hranu koja i nije baš dobra za nas - osobito ujutro na prazan želudac. Ovih pet namirnica izbjegavaj za prvi obrok...

1. Rajčice

Inače su rajčice superzdrave i ukusne. Pune su vitamina i antioksidansa. Međutim, ako jedeš samo rajčice za doručak, u kombinaciji sa želučanom kiselinom mogu uzrokovati bolove u želucu.

2. Agrume

Limun, naranča, grejp, mandarine i ostali agrumi bogati su vitaminom C. Međutim, njihova kiselina može napasti sluznicu te izazvati „ranice" u ustima - koje mogu biti neugodno bolne.

3. Kolačiće s kvascem

Kvasac, osobito ako ga konzumiraš ujutro na prazan želudac, može nadražiti želudac te izazvati nadutost i probleme s probavom. Dakle, ujutro izbjegavaj kolače te lisnato tijesto.

4. Krastavce

Općenito bi trebalo izbjegavati sirovo povrće za prvi obrok. Krastavce osobito - izazivaju žgaravicu i nadutost.

5. Jogurt

Jogurt sadrži brojne vrijedne mliječne bakterije koje su odlične za crijevnu floru. Međutim, kad se konzumira na prazan želudac, dobre bakterije ubije želučana kiselina.