5 razloga zašto ti ljeti noge posebno otiču i kako riješiti taj problem

njega stopala, zima, noge, pomoć, noge, žene, muškarci, noge, brijanje, greške, trikovi, savršene noge, stopala, njega stopala, ljeto, noge, savršene noge, njega, znakovi, stopala, strije, kao se boriti protiv strija, noge, ljeto

Zašto ljeti znaju jako nateći gležnjevi i stopala? Puno je razloga. Na primjer onih “ozbiljnih”: možda bila na nekoj operaciji ili si trudna ili je to posljedica nekih lijekova koje uzimaš. Natiču li noge sve više i kroz duži period, npr. mjesec dana ili ako ti otiče samo jedna noga i još se uz to lako zadišeš, treba otići kod liječnika i to brzo. No ako su ti uzroci isključeni, ostaju oni puno benigniji: puno stojiš, konzumiraš previše soli ili je jučerašnji tulum bio malo žešći, no zato otečene noge nisu ništa manje neugodna pojava.

Ako se to događa povremeno, ne moraš se brinuti, to se događa svima. Malo natečena stopala na kraju dana česta su pojava, piše miss7.24sata.hr.

Cijeli dan si na nogama

Ako si cijeli dan bila u gužvi, trčala po uredu da završiš posao, a onda nakon posla obavljala neke stvari po gradu, sasvim je logično da će te navečer boliti noge i da će biti malo natečene. Isto ti se može dogoditi ako si cijeli dan presjedila, a noge ti visile prema zemlji – možda si dobila edem povezan s gravitacijom. Na kraju dana, kad dođeš kući, bez obzira što te ili tko tamo čeka, baci se na kauč i podigni noge na jastuk. Odmori se. Mnogi doktori specijalizirani za zdravlje naših vena preporučuju da nosimo čvršće, kompresijske čarape koje će spriječiti skupljanje tekućine u nogama. Konzumiraš previše soli Tko ne voli slani čips ili si ne voli dodati još soli na pomfrit? No, kad uzimaš previše soli, tvoje tijelo zadržava vodu i od toga možeš biti napuhnuta i natečena. Stručnjaci savjetuju da dobro proučimo sastojke gotove hrane u trgovini – neke gotove juhe ili jela jako su presoljeni. Ne jedi slance. Nemoj pojesti više od 2000 do 2400 miligrama soli dnevno. Još jedna divna posljedica PMS-a Ako ti nije dovoljno što si razdražljiva, cendrava ili imaš predmenstrulane glavobolje, hormonalne promjene unutar ciklusa mogu dovesti do zadržavanja tekućine i natečenih nogu i ruku. Bilo bi dobro da u to vrijeme što više vježbaš ili barem brzo hodaš dvadesetak minuta. Izbaci sol i pij puno tekućine. To bi se trebalo riješiti za nekoliko dana.

Hmmm… Imaš li koji kilogram viška?

Nije samo beba u trbuhu ono što pritišće naše krvne žile – ako si u kratkom vremenu nabacila nekoliko kilograma u trbuh, to ti se lako može odraziti na stopala. Ako puno sjediš, dodatni kilogrami u trbuhu pritišću prepone i to može uzrokovati lošu limfnu drenažu donjeg dijela nogu. Nemoj misliti da moraš postići idealnu težinu, dovoljno je pet kilograma da se odmah osjetiš bolje. Malo si pretjerala s alkoholom? Alkohol je još jedan od razloga što naše tijelo zadržava tekućinu. Ako ti se često događa da ti nateknu noge nakon što si ostala na tulumu do sitnih noćnih sati i popila previše alkohola, možda imaš problem s jetrom, srcem ili bubrezima. Ili naprosto piješ previše? Razmisli o svojim navikama i ako zaključiš da prečesto/previše piješ razgovaraj otvoreno sa svojim doktorom.

Velike vrućine

Često nam nateknu stopala za velikih vrućina jer se krvne žile šire pokušavajući prirodno ohladiti tijelo. U okolnom vezivnom tkivu zadržava se više tekućine. Ponekad tvoje raširene vene nisu kadre pumpati krv natrag do srca. Tad se tekućina zadržava oko gležnjeva i oni natiču skupa sa stopalima. To se naročito događa ljudima koji i inače imaju problema sa cirkulacijom.

Ovo je 9 brzopoteznih rješenja

– kontroliraj unos soli i jako ga smanji

– legni povremeno s podignutim nogama, tako da su ti stopala iznad srca

– vježbaj ili barem legni na pod, digni noge ravno u zrak, nasloni ih na zid i stopalima miči gore dolje poput balerine

– pij više vode, izbaci gazirana pića

– namači noge u mlakoj vodi s morskom soli

– nosi cipele u kojima ti je stopalo pokretljivo, a ne stisnuto i slobodno diše

– noge odmaraj tako da ih podigneš

– nemoj sjediti uz kompjuter čitav dan, povremeno se digni, prošetaj se po uredu ili čak parku u blizini što bržim hodom ili napravi nekoliko vježbi za noge