5 razloga zašto mamurluk traje duže kada prevalimo 30-u - 18.03.2017

mamurluk, lijek, Nova godina, hrana, mamurluk, kava alkohol mamurluk, hercegovački vicevi, mamurluk, pijanstvo, alkohol, mamurluk, tridesete
Starenje sa sobom donosi mnoge posljedice, neke pozitivne, poput one da postajemo mudriji, ali neke i lošije, poput onog da nam tijelo više ne može "trpiti" ono što je moglo dok smo bili mlađi.

Svi koji smo prevalili 30-u, s nostalgijom se sjećamo onih dana kada smo se mogli zabavljati i popiti koliko smo htjeli, a idući dan ni m od mamurluka. A nekako kako se broj svjećica na našoj rođendanskoj torti povećavao, mamurluci postaju sve gori. Iako nema konačnog objašnjenja zašto je tako, stručnjaci imaju neke teorije, koje je prenio Huffington post.

Teorija broj 1: Imamo manje enzima u jetri

Kada pijemo alkohol, enzimi u našoj jetri moraju razgraditi etanol. Svakoj čašu vina, rum-kole, piva ili nećeg trećeg, trebat će sat vremena da se razgradi. Dok smo mlađi, ovaj proces se događa brže, ali kako starimo, smanjuje se količina enzima u našem tijelu, pa i se uzročnici mamurluka duže zadržavaju, uzrokujući mučninu i glavobolju.

Teorija broj 2: Proces oporavka je teži

Ne samo u ovom slučaju, već i kod obične prehlade. Stručnjaci kažu kako je riječ o postepenom slabljenju imuniteta kako starimo.

Teorija broj 3: Vaš životni stil zahtjeva da budete upotrebljivi tijekom dana

Kako starimo, imamo i više obveza, barem većina. Od posla, do obitelji i djece, pa nemamo više vremena cijeli se dan izležavati u krevetu i liječiti mamurluk.

Teorija broj 4: Kako starimo, većina počinje koristiti i neke lijekove

Počinju se pojavljivati kronične bolesti i drugi poremećaji koji zahtijevaju uporabu lijekova, koji baš i ne idu dobro s alkoholom.

Teorija broj 5: Borite se protiv biologije

Prema nekim istraživanjima, provedenima u Engleskoj, ljudi u kasnim 20-ima žele pobjeći od svojih godina. Tako nastavljaju sa svojim navikama koje su imali kad su bili mlađi, ali tijelo im to više ne može izdržati.

punkufer.hr