5 pravila za nošenje fiksnog ortodontskog aparata

Fiksni aparati sastoje se od bravica zalijepljenih na zube i metalnih žica. Bravice mogu biti konvencionalne i samoligirajuće.

1. HIGIJENA

Jedan od glavnih uvjeta za nošenje fiksnog aparata je savršena higijena. Budući da se hrana puno više zadržava na zubima tijekom nošenja aparata, pranje zuba zahtijeva više vremena nego inače. Potrebno je prati zube nakon svakog obroka i upotrebljavati posebne ortodontske, interdentalne četkice te razne oralne tuševe. Te su četkice veličinom i oblikom glave prilagođene da omogućuju lakši pristup ispod žica i bravica.

2. PREHRANA

Prvih dana nakon postavljanja aparata preporučuje se mekana hrana. Elementi fiksnog aparata mogu se lako odlijepiti ako se nepažljivo jede, čime se znatno produljuje terapija. Nije dopušteno odgrizanje hrane, tvrda i ljepljiva hrana te slatki napici tijekom cijele terapije.

3. PARODONT

Smanjena funkcija žvakanja iziskuje posebnu brigu o parodontu (zubnom mesu koje okružuje zub). Zbog gubitka masaže čvrstom hranom parodont treba dodatno masirati i ispirati tekućinama za ispiranje usne šupljine.

4. ŠTITNICI

Ako se pacijent bavi sportom, preporučuje se nositi štitnik za fiksni aparat tijekom bavljenja sportom. Njime će se ublažiti moguća oštećenja obraza i usnice ako dođe do udarca u lice.

5. RETENCIJA ILI KAKO ZADRŽATI PREKRASAN OSMIJEH

Nakon skidanja fiksnog aparata nužan je period retencije fiksnim i mobilnim retainerima. Duljina retencije ovisi o težini tretirane anomalije, trajanju fiksne terapije te pacijentovoj dobi i navikama.

izvor: zivim.hr

Tagovi: zubi
20.03.2017 u 14:46