5 poteza koji smanjuju šansu od dobivanja raka dojke

rak dojke, čudesni koktel, sveučilište u luisiani, dojke, bol, rak dojke, Sprječava rak dojke
Redoviti pregledi su najučinkovitiji način za smanjivanje dramatičnih posljedica od obolijevanja od raka dojke. Kod ove bolesti genetika igra značajnu ulogu, no neke medicinske studije su pokazale da postoje i neki koraci koji smanjuju rizik od dobitka bolesti.

1. Prestanite pušiti

Desetogodišnja studija provedena između 102.098 žena u Norveškoj i Švedskoj pokazala je da pušenje deset i više cigareta dnevno tijekom 20 i više godina povećava šanse za obolijevanje od raka dojke za 30 posto. S tim da su djevojke koje su počele pušiti prije 15. rođendana imale su gotovo 50 posto više šanse da dobiju rak dojke.

Studija objavljena u časopisu "The Journal of Clinical Oncology" navela je da velik broj žena u Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja pušiti čak i nakon dijagnosticiranja što je pogreška. Dr. Barbara A. Parker i John P. Pierce ističu da pacijentice od raka dojke bolje podnose kemoterapiju ako prestanu pušiti.

2. Smršavite

Još jedan važan faktor u smanjivanju rizika od raka dojke je kontrola vlastite težine. Što je indeks tjelesne mase veći, to se penje i rizik od razvoja raka dojke. Posebno su ugrožene žene koje nose višak težine oko struka.

To je zato što je abdominalna masnoća posebno metabolički aktivna, potiče rast hormona koji mogu stimulirati rast stanica raka dojke. Epidemiolog i nutricionist dr. Walter Willet tvrdi da izbjegavanje debljanja najbolja stvar koju žene mogu napraviti u odrasloj dobi kako bi smanjile rizik od dobivanja raka dojke.
3. Smanjite konzumaciju alkohola

Treći faktor koji smanjuje rizik od dobivanja raka dojke je umjerena konzumacija alkohola. Žene koje piju dva do pet pića na dan imaju 40 posto više šanse da dobiju rak dojki od žena koje ne konzumiraju alkohol. Neke studije pokazuju da samo jedno alkoholno piće dnevno povećava rizik od dobivanja raka dojke za sedam posto.

Također, žene koje su već bile liječene zbog raka dojke, a pile su tri do četiri pića tjedno bile su u većem riziku od ponovne pojave bolesti nego one koje nisu pile alkohol. Taj je postotak bio veći kod žene nakon menopauze, kao i one koje su bile pretile. Povremena konzumacija alkohola, s druge strane, nema značajni utjecaj na tijelo i bolesti.

4. Jedite zdravo

Za zdrav život ključna je i zdrava prehrana, a onkolozi posebno preporučuju namirnice s visokim postotkom vlakana poput povrća, voća i cjelovitih žitarica. Trebalo bi ograničiti unos crvenog mesa, kao i slatke hrana i pića, a ne preporučuju se niti namirnice poput sira i punomasnog mlijeka.

Analiza 15 različitih studija pokazala je da su najmanji rizik od dobivanja raka dojke imale žene s najvišim unosom povrća i voća. Pritom treba znati da najviše blagodati uživaju dame koje su zdravo jele od djetinjstva, te su nastavile s tim navikama i u odrasloj dobi.

Osobito se preporučuje konzumacija voća i povrća bogatima karotenoidima koji se nalaze u mrkvi, buči, slatkom krumpiru, rajčici, dinji, ali i u tamnom zelenom lisnatom povrću poput špinata i kelja.

5. Krećite se što više

Ne samo da redovita vježba smanjuje rizik od dobivanja raka dojke, već i štiti od mnogih drugih bolesti, te pomaže u postizanju i održavanju normalne tjelesne težine. Više od pedeset studija diljem svijeta pokazalo je da aktivne žene imaju manji rizik od dobivanja raka dojke te bolje podnose liječenja ako je dobiju.

Ne morate početi trčati maratone da biste uživali u tim blagodatima, već i 30 minuta fizičke aktivnosti - poput brzog hodanja, imaju dobar učinak na cijeli organizam.

zadovoljna.hr