5 namirnica koje ne biste trebali davati djeci

dijete jede

Roditelji često djeci daju jesti bilo što jer su sretni da pojedu bar nešto, s obzirom na to da svi znamo koliko mališani znaju biti izbirljivi. No, nutrocionisti kažu kako je to krivi pristup jer se tako stvaraju loše prehrambene navike.

Gazirana pića- Poznato je da su gazirana pića štetna i obiluju šećerom. Pretejrana konzumacija može lako dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2 i prouzročiti i agresivno ponašanje.

Tuna iz konzerve- Riba može biti odličan izvor bjelančevina, zdravih masti, vitamina, minerala, pa je dobro djecu što prije naviknuti na ribu. Ipak, neku ribu trebali biste izbjegavati davati djeci zbog visokog udjela žive koju sadrže: konzervirana tuna, sabljarka, skuša..

Izotonična pića- Nema nikakvog razloga da djeci dajete ovakvu vrstu napitaka. Oni su namijenjeni osobama nakon napornog fizičkog treninga kako bi vratili izgubljene elektrolite i potaknuli što brži oporavak mišića. Čak i ako je dijete došlo s nogometnog treninga ili slično, voda će biti sasvim dovoljna.

Svježe kravlje mlijeko- Postoji uvriježen stav da je kravlje mlijeko zdravije i nutritivno bogatije od pasteriziranog, ali je ipak vrlo rizično za dječji probavni sustav. Mlijeko koje nije pasterizirano rizičnije je za razvoj bolesti kod djece jer njihov imunološki sustav nije toliko razvijen kao kod odraslih ljudi, tvrde
nutricionisti.

Med- Med je jedna od najzdravijih namirnica koju poznajemo. Ipak, djeci mlađoj od dvije godine ne biste trebali davati med, savjetuju liječnici, jer može sadržavati baktrije koje prouzrokovaju botulizam, potencijalno smrtonosnu bolest.

Izvor: vecernji.hr