5 načina da zadržite neželjene emocije pod kontrolom

zdravlje

Ako nemamo kontrolu nad emocijama, u nekim situacijama možemo izazvati nepoželjan ishod. Zamislite da ste na ozbiljnom sastanku i primite SMS poruku na koju se glasno nasmijete. Nakon takve reakcije obično slijede zgroženi pogledi svih prisutnih.

Ako želite izbjeći takve i slične situacije, pokušajte kontrolirati emocije uz pomoć ovih 5 korisnih savjeta!

-Odaberite situaciju. Izbjegavajte okolnosti koje aktiviraju neželjene emocije. Ako se uzrujate kada ste u žurbi ili kada vas drugi čekaju, ne ostavljajte sve za zadnji tren. Izađite iz kuće ili ureda 10 minuta prije nego što je potrebno i tada vam neće smetati gužva ili sporo dizalo.

-Smanjite očekivanja. Ako ne očekujete previše, smanjit ćete razočaranje. Ako želite pripremiti savršen obrok za prijatelje, odaberite recept u skladu s vašim kulinarskim sposobnostima. Možda nećete moći poslužiti perfektan soufflé, ali ćete napraviti odličan puding.

-Prebacite fokus. Zamislite da ste u teretani i osjećate manjak samopouzdanja u usporedbi s ostalim isklesanim tijelima. Ovakva situacija zasigurno nije motivirajuća. Prebacite fokus i zamislite sve one koji se uopće ne bave tjelovježbom. Još bolje je fokusirati se samo na ono što radite jer ćete na taj način dobiti dodatnu snagu i potaknuti motivaciju.

-Promijenite misli i uvjerenja. Najdublje emocije pokreću naša uvjerenja. Ako nešto izgubite, osjećat ćete tugu, ljutnju ako ne dostignete cilj i sreću. Promjenom misli i uvjerenja nećete promijeniti ishod ali možete promijeniti utjecaj koji situacija ima na vas. Ne kaže se bez razloga da uvijek treba pozitivno razmišljati.

-Promijenite reakciju na emociju. Ako ništa do sada niste upalilo u regulaciji emocija, pokušajte promijeniti reakciju. Kada se dogodi ljutnja ili zabrinutost, duboko udahnite i zatvorite oči kako biste se smirili. Isto tako, ako se ne možete prestati smijati, skupite snage i pokušajte promijeniti barem izraz lica, ako već možete raspoloženje.

izvor: centarzdravlja.hr