5 mitova o utjecaju sunčevih zraka

suncanje

1. MIT: Preplanulost je u redu sve dok ne izgorimo

Dugotrajnim izlaganjem suncu oštećujemo kožu, a procesom tamnjenja ona se nastoji zaštititi od uljutraljubičastih zraka koje štetno djeluju na žive stanice kože. Samo jednom opekotinom udvostručujemo šansu za razvijanjem melanoma. Stoga je važno znati da se koža može samostalno braniti od sunca tek pet do trideset minuta ovisno o tipu kože, lokaciji sunčanja i dobu dana. Ako se suncu izlažete dulje od toga, ne preskačite redovito nanošenje SPF faktora koji sadrži visoko učinkovit UVA/UVB sustav filtara za trenutačnu i dugotrajnu zaštitu te smanjuje rizik od alergije na sunce.

2. MIT: Suncobran nas štiti od sunca

Mnogi još uvijek vjeruju da će ih suncobrani zaštititi od sunca. No, iako svojim šarenim motivima uveseljavaju pješčane plaže, suncobrani nisu u potpunosti otporni na sunčevo zračenje. Uz to, pijesak reflektira 17 posto UV zračenja pa nas ni skrivanje pod njima neće zaštiti. Ipak, pametno je ostati u sjeni u razdoblju kada su sunčeve zrake najintenzivnije, no ni u tom slučaju ne zaboravite nanijeti kremu za sunčanje.

3. MIT: Sunčeve zrake ne prolaze kroz prozore

Prozorsko će vas staklo zaštiti od UVB zraka koje uzrokuju crvenilo nakon pretjeranog izlaganja suncu, ali ne i od UVA zraka koje djeluju na prerano starenje kože uzrokujući bore i pjegice. To ćete najčešće iskusiti vožnjom u autu, stoga ne zaboravite nanijeti kremu za sunčanje na lice i ruke prije odlaska na dugo putovanje. Time ćete se zaštititi od UVA zraka, a uz novu formulu koju je razvila Nivea Sun ne morate brinuti da ćete uništiti svoju odjeću mrljama od sredstava za sunčanje. Osim što vaš štiti od sunca, krema Nivea Sun štiti i vašu odjeću od žutih mrlja nakon pranja.

zadovoljna.hr