4 'zimske' namirnice koje će vas čuvati od virusa i bakterija

češnjak, luk, zdravlje, češnjak, nuspojave, Priprema češnjaka, savjeti, ljekovitost, sastojak češnjaka, sumporni spojevi, masnoća, lijek, med, češnjak, eliksir, zdravlje, juha, antibiotici, češnjak, češnjak, toksini u organizmu, krv, čišćenje krvi, kućni lijekovi, herpes, prirodni lijek, namirnice, zima, virusi, bakterije, zdravlje, češnjak, antibiotik, Slow Food, Varenik, prirodni antibiotik, antibiotik, e.coli, češnjak, zadah, češnjak, krvni tlak, dnevna doza, češnjak, ljuska od češnjaka, češnjak, Priprema češnjaka, češnjak, miris, antibiotici, lijek, češnjak, lijek, češnjak

Savšenstvo ljekovitih sastojaka tog trojca jamčilo je odlično zdravlje i izvrstan imunitet našim precima koji su unatoč oskudnim životnim uvjetima uspješno odolijevali brojnim bolestima.

Osobito u zimskim mjesecima! Viroze i gripu savladavali su zahvaljujući imunitetu osnaženom velikom količinom vitamina C iz kiselog kupusa te iznimnom bogatstvu minerala i vrijednih sastojaka u luku i češnjaku. U kontinentalnoj je Hrvatskoj, zbog svoje ljekovitosti, jako cijenjen hren.

1. Kiseli kupus tjera bolesti

Jedite kiseli kupus, sačuvajte zdravlje! On je zlatna riznica vitamina C, gotovo svih minerala i vrijednih sastojaka koji tjeraju sve bolesti. Odličan je čistač organizma pa ga i nutricionisti obvezno preporučuju uz svinjsko meso. Diuretik je, štiti od opasnih bolesti, sprečava starenje, a rasol pomaže rad žuči i snižava šećer.

Stari narodni recept glasi - jedite dnevno barem 200 grama sirovog kiselog kupusa ( možete ga začiniti s malo malsinova ulja) i bit ćete puni snage. Virusi će vas zaobilaziti u širokom luku.

2. Luk za zdrave žile

Da biste ostali zdravi, spriječili nastanak ugrušaka i šećerne bolesti, valja jesti luk svaki dan. To je preporuka naših baka koje su posebno preporučivale mladi luk. Danas je to potvrdila i znanost.

3. Hren

Ima izrazita ljekovita svojstva: ubija viruse, bakterije i gljivice, učinkovit je kod prehlade i gripe, čisti začepljene sinuse. Ljekovit je za grlo. Obiluje vitaminima i mineralima.

4. Češnjak ubija viruse

Naši su stari znali - češnjak je lijek za sve bolesti. Koristili su ga u liječenju rana, bolesti srca, ospica, tumora, prehlade i gripe. Znanost je potvrdila da ima antivirusna, antibakterijska i fungicidna svojstva. Snažan je antioksidans i jača imunitet... Znanstvena istraživanja pokazuju da je dobar pri liječenju dijabetesa, raka i bolesti srca. snižava kolesterol i krvni tlak te sprečava moždani udar.

Svaku večer prije spavanja osoba oboljela od astme trebala bi popiti čašu mlijeka u kojoj su se kuhala tri češnja češnjaka. To će joj, jamči narodno iskustvo, spriječiti napadaje astme.

Izvor: vecernji.hr