4 stvari koje svi radimo da se zaštitimo od bakterija, a nemaju smisla

bakterije, zaštita
Mnoga istraživanja pokazala su da to i nije baš točno. Puno veću prijetnju predstavljaju brojne bakterijske kolonije na kuhinjskim površinama, poput daske za meso.

Kako bi se zaštitili od bakterija i bolesti, gotovo svatko od nas ima neke svoje navike koje radi u prevenciji bolesti. Ipak, neke od njih su sasvim besmislene, odnosno, nemaju nikakvog učinka.

O čemu je riječ pojasnio je profesor mikrobiologije i patologije na Sveučilištu New York, Philip Tierno.

Zadržavate dah kad netko kihne u blizini vas

AKo ne možete dah držati zaista dugo, ovo neće pomoći, poručuje Tierno. Izbjeći ćete bakterije samo ako možete zadržati dah toliko dugo dok ne odete u drugom smjeru. Kada netko kihne, kapljice s bakterijama mogu "odletjeti" i do metar i pol daleko i zadržavaju se u zraku neko vrijeme.

Brišete bocu ili čašu ako s nekim pijete iz iste

Iako ćete većinu sekreta pobrisati, bakterije će ostati. Ako zaista želite izbjeći s nekim dijeliti piće i piti iz iste boce ili čaše, recite da ste prehlađeni.

Tipkate na bankomatu s rukavicama

Bakterije će se s tipkovnice bankomata prenijeti na rukavice. Za početak. Kasnije, kada krenete skidati rukavice i li njome dotaknete lice, prenijeli stebakterije na vašu kožu, kaže Tierno. Dobra je vijest da će većina mikroba koji uzrokuju prehladu i gripu odumrijeti nakon jednog dana, pojašnjava, pa svakako rukavice kada ih skinete stavite na suho mjesto kako bi spriječili njihovo razmnožavanje.

Prekrivate wc dasku

Naravno da ne želite sjediti na dasci na kojoj su prije sjedili mnogi drugi. Ipak, sjedenje na wc dasci ne povećava rizik od onfekcija, tvrdi Tierno, jer na tim hladnim površinama bakterije teško preživljavaju, pojašnjava za Women`s Health. Tvrdi da je puno sigurniji način prevencije dobro oprati ruke s dezinfekcijskim sredstvom i rukama ne dirati oči, nos i usta.

vecernji list