3 brojke koje otkrivaju da ste fit i zdravi

dijeta

Ako kontrolirate ove brojeve ne samo da ste izgubili kilograme nego ste korak bliže zdravom životu. Donosimo vam 3 brojke na koje trebate obratiti pažnju, a na koje upozoravaju specijalisti.

1. Krvni tlak

Za povišeni krvni tlak može se reći da je bolest današnjice, a upravo održavanje tih vrijednosti normalnima može spriječiti brojne incidente, od srčanog do moždanog udara. Kako biste bili sigurni da ne spadate u rizičnu skupinu, provjerite svoj tlak i usporedite ga s ovim vrijednostima.

Normalni krvni tlak je 120/80
Tlak između 120/80 i 139/89 nazivamo 'prehipertenzijom'
Visoki krvni tlak je 140/90 i više

Hipertenzija (visoki krvni tlak) povećava rizik od moždanog udara, infarkta, aneurizma arterija i kroničnih bolesti bubrega. Hipertenzija nema nikakvih simptoma, a upravo se zbog toga visoki tlak zove i tihi ubojica.

2. Opseg struka

Pogledajte svoj struk i znat ćete jeste li zdravi, kažu neki stručnjaci. Naime, visceralne masti (salo na trbuhu), koje se obavilo oko unutarnjih organa šalje toksine u cijelo tijelo. Svakih 5 centimetara obujma struka više povećava rizik od smrti za 9 posto, upozoravaju neka istraživanja. I dok nam indeks tjelesne težine (BMI) govori koliko kilograma imamo viška, ne otkriva nam informaciju o tome gdje je masno tkivo raspoređeno. A jako je važno je li salo nataloženo na struku.

Istraživanja pokazuju kako struk čiji je opseg kod žena iznad 88 centimetara i kod muškaraca iznad 102 centimetra, može povećati šanse oboljenja od kroničnih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca. Veličina struka kod žena trebala bi biti do 80 centimetara, a kod muškaraca 93.

3. Razina kolesterola

Kolesterol je najpoznatija masnoća u organizmu i prisutan je u svakoj živoj stanici, a razlikujemo dobri HDL kolesterol od LDL lošeg kolesterola čija povećana razina u krvi uzrokuje moguće bolesti srca i krvnih žila, srčani i moždani udar.

Količina ne ovisi samo o unosu putem hrane, već se stvara i u tijelu. Smatra se da je oko 20 posto ukupnog kolesterola u tijelu dobiveno iz hrane, a oko 80 posto se sintetizira u jetri. Kolesterol iskazujemo internacionalnom jedinicom mjere mmol/l (milimol na litru) . Nekad se zdravom smatrala vrijednost do 7 mmol/l, a danas su preporučene vrijednosti kolesterola za odrasle do 5 mmol/l.

Povišen LDL (loši) kolesterol izaziva postepeno taloženje masnoća unutar kapilara i arterija, pa time postepeno izaziva arteriosklerozu, a time srčani, kao i moždani udar. Stoga je definirana njegova najviša preporučena vrijednost, a trebalo bi biti niži od 3,0 mmol/l.

Kako biste znali razinu kolesterola, nužno je posjetiti svog liječnika, a nakon odgovarajućih pretraga znat ćete trebate li i kako sniziti razinu kolesterola u organizmu.

Izvor: zadovoljna.hr