23 posto muškaraca ne pere ruke nakon korištenja WC-a

Tih 20 sekundi trenja s vodom i sapunom je jedna od najboljih mjera koje možete poduzeti za sprječavanje bolesti, tvrde stručnjaci.

Mnoge zarazne bolesti poput gripe, prehlade, meningitisa ili infektivnog proljeva često se prenose s osobe na osobu nečistim rukama.

Istraživanje koje je provelo Američko udruženje za mikrobiologiju i Američki institut čišćenja pokazalo je kako 15 posto Amerikanaca ne koristi sapun i vodu nakon korištenja zahoda, no s druge strane, 85 posto osoblja u javnim zahodima pere ruke.

Ovo je terensko istraživanje pokazalo da muškarci imaju i gore higijenske navike od žena, s obzirom da 23 posto muškaraca nije opralo svoje ruke nakon korištenja zahoda, u odnosu na sedam posto žena.

Kako bi došli do ovih podataka, istraživači su zaposlili "špijune" u zahodima, koji su se pretvarali da se uređuju, no u stvari su pratili hoće li drugi oko njih oprati ruke ili ne. Svoje su oči držali na ukupno 6000 osoba dok su se tobože šminkali, popravljali frizuru ili odjeću.

Najmarljiviji i najčišći ispitanici bili su posjetitelji Muzeja znanosti i industrije u Chicagu (93 posto).

Mali je pomak zamijećen u higijeni Amerikanaca, s obzirom da je istraživanjem provedenim 2007. godine ustanovljeno kako 77 posto ispitanika koristi sapun i vodu za pranje ruku. Istraživači napominju kako je riječ o najboljim rezultatima od početka ovakvih istraživanja 1996. godine.

Osobe koje ne peru ruke nakon korištenja zahoda ugrožavaju svoje zdravlje, ali i zdravlje svih osoba s kojima dolaze u dodir, makar i neposredno, npr. putem kvake, držača u autobusu, vlaku i tramvaju ili rukovanjem.

"Tih 20 sekundi trenja s vodom i sapunom je jedna od najboljih mjera koje možete poduzeti za sprječavanje bolesti", tvrdi mikrobiologinja Judy Daly.

Rezultati su nedavno predstavljeni na konferenciji o zaraznim bolestima u Bostonu.

K. Horvat / ordinacija.hr